Minister-president Mark Rutte is dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer over het associatieverdrag met Oekraïne door het stof gegaan. Na felle kritiek van de oppositie gaf hij toe dat het kabinet vóór het referendum meer de geopolitieke implicaties van een Nederlands Nee had moeten benadrukken. “We hadden blijkbaar voor zes april veel meer moeten doen om dat geopolitieke punt te maken.” De reactie van het kabinet op de uitkomst 116 dagen geleden duurt volgens hem ook te lang. “Onaangenaam lang. Dit hadden we intensiever en sneller kunnen doen.”
VNL diende voorafgaand aan het debat een kansloze motie van wantrouwen in. Volgens VNL-Kamerlid Louis Bontes Rutte ‘doordrenkt van onbetrouwbaarheid’. “Er wordt niet alleen vertraagd maar ook gemanipuleerd.”
Rutte probeert in Brussel tot een oplossing te komen, om ‘recht te doen’ aan de nee-stem van het referendum. In een aanvullende verklaring moet onder meer staan dat het verdrag geen opstap is voor lidmaatschap van de EU. Een Kamermeerderheid wilde in eerste instantie voor één november een uitspraak van het kabinet over de uitslag van het referendum dat inmiddels zeven maanden geleden heeft plaatsgevonden. De premier heeft de oppositie inmiddels ver genoeg uiteen gespeeld: een uiteindelijk kabinetsoordeel zal volgen na een Europese top half december.
Rutte gaat door het stof. Na felle kritiek van de oppositie geeft hij toe dat het kabinet voor het referendum meer de geopolitieke implicaties van een Nederlands Nee had moeten benadrukken. “We hadden blijkbaar voor zes april veel meer moeten doen om dat geopolitieke punt te maken.” De reactie van het kabinet op de uitkomst 116 dagen geleden duurt volgens hem ook te lang. “Onaangenaam lang. Dit hadden we intensiever en sneller kunnen doen.”
De motie van wantrouwen heeft het niet gehaald. 16 stemmen voor, 123 tegen. Minister-President Rutte neemt nu het woord. Hij blijft de geopolitieke implicaties van het afwijzen van het verdrag benadrukken. De SP kan zich daar niet in vinden omdat Rutte het eerder over een ‘handelsverdagje’.
SP Kamerlid Jasper van Dijk riep de PvdA op ‘geloofwaardig’ te blijven. De socialist verwees naar eerdere uitspraken van partijleider Diederik Samsom en voorzitter Hans Spekman dat de uitslag van het referendum gevolgd moet worden.