Het overleg van het kabinet met de gemeenten over ‘bed, bad en brood’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers is maandagochtend mislukt. Dat meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en eerder al De Telegraaf. De partijen leken aanvankelijk nog dicht bij een akkoord.
De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk uit te zetten zijn. De kwestie leidde vorig jaar bijna tot een kabinetscrisis.
Dijkhoff wilde toestemming geven om op acht plaatsen een ‘sobere’ opvang in te richten voor uitgeprocedeerde asielzoekers, mits de gemeenten verder zouden afzien van eigen opvang. Maar daarover blijven ze het vooralsnog oneens.
“Helaas, gemeenten zijn teleurgesteld, vooral omdat een akkoord dichtbij was”, reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). “Gemeenten kunnen doorgaan met de huidige opvang, maar moeten – nu een akkoord ontbreekt – in overleg met hun gemeenteraad zelf voor de financiering zorgen”, aldus een woordvoerder.
Het kabinet heeft volgens de VNG de conclusie getrokken dat er geen bestuursakkoord bed-bad-brood komt. “Gemeenten worden geconfronteerd met het resultaat van falend uitzettingsbeleid. Er zwerven verwarde of getraumatiseerde uitgeprocedeerden op straat. Dit is een probleem voor de openbare orde en een humanitair probleem.”
Volgens de bewuste gemeenten is het simpelweg onmogelijk om bepaalde illegalen uit te zetten. Ook willen ze de opvang niet opgeven. In het compromis dat op tafel lag, mocht slechts een beperkt aantal opvanglocaties open blijven en moest in die locaties worden gewerkt aan uitzetting.
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff kan gemeenten die onderdak bieden aan illegalen nu gaan aanpakken. Daarvoor moet hij alleen wel een wetsvoorstel door de ministerraad krijgen en daar lijkt de PvdA voor te gaan liggen. Hierdoor blijft de huidige niet-uitzetten, wel-opvangen-malaise voorlopig voortduren.
(ANP/TPO)