Schrap het Spuiforum, maak van deze open plek een Haags stadspark

23-11-2016 15:54

Kun je het je voorstellen? Een groen en levendig stadspark midden in het centrum van Den Haag, waar activiteiten en evenementen worden georganiseerd. Met een grote speelvijver en een fontein waar kinderen in de zomer kunnen badderen en waar in de winter kan worden geschaatst. Met de mogelijkheid van een glaasje gluhwein bij een kraampje, omgeven door gezellige en kleurrijke kerstversieringen. En met daaronder een enorme parkeergarage, zodat de mooiste stad van Nederland beter bereikbaar is voor iedereen die met de auto komt. Een fata morgana? Nee, zeker niet.

Tijd om aan de noodrem te trekken

We moeten er wel iets voor doen. Of eigenlijk: we moeten vooral iets níet doen. We moeten een dikke streep trekken door de bouw van het Spuiforum 2.0 naast het stadhuis. De welstandscommissie geeft maar geen groen licht voor de bouw van het cultuurpaleis aan het Spui. Een geluk bij een ongeluk, met het exorbitant dure gebouw van de Spuiforumcoalitie D66, Haagse Stadspartij, PvdA, VVD en CDA. Kostenplaatje: 177 miljoen euro, en dan houden we nog geen rekening met de bijna onvermijdelijke overschrijdingen bij dit soort prestigeprojecten. We halen straks makkelijk de 200 miljoen euro, als we nu niet aan de noodrem trekken.

Tientallen miljoenen euro’s besparen

Het is niet alleen een geldkwestie. Het cultuurpaleis draagt helemaal niets bij aan de leefbaarheid in de stad of aan het verbinden van de Rivierenbuurt met het centrum. Dit is het moment. Laten we nú stoppen met het cultuurpaleis. Het alternatief, naast een stadspark middenin het Haagse centrum? Die ziet er zo uit: het Koninklijk Conservatorium blijft zitten waar ze nu gehuisvest zijn en knapt hun eigen onderkomen op. Het Residentie Orkest brengen we onder in het World Forum. Dan besparen we tientallen miljoenen euro’s die we veel beter kunnen gebruiken voor onze grootstedelijke problematiek. We kennen enorme uitdagingen in Den Haag, zoals de alsmaar stijgende armoede en werkloosheid.

Ons eigen Central Park

De mogelijkheden voor een Haags stadspark zijn eindeloos. Ik zal niet zeggen dat ik er ‘s nachts over droom, maar erover dagdromen doe ik wel als ik in het stadhuis ben en even naar buiten kijk. Hoe mooi zou het zijn als we in Den Haag een eigen Central Park krijgen plus een ijsbaan zoals bij het Rockefeller Center in New York? Het braakliggende terrein is hier qua oppervlakte misschien niet zo groot als aan de overkant van de Atlantische Oceaan, maar we moeten ambitieus zijn. Reken maar dat een stadspark aantrekkelijk is voor de bewoners, voor dagjesmensen en voor toeristen vanuit de hele wereld.

We kunnen ook theatergroep De Appel redden

Om nog even terug te komen op de kostenbesparingen als we het cultuurpaleis niet gaan bouwen: het geld dat overblijft als we het plan van HSP-wethouder Joris Wijsmuller niet uitvoeren, kunnen we ook gebruiken om bijvoorbeeld theatergroep De Appel alsnog te redden van de ondergang. En dan blijft er nog heel veel geld over. Kortom, het is financieel gezien verstandig om te stoppen met de megalomane plannen voor een cultuurpaleis, en we krijgen er midden in de stad een groen stadspark voor terug. Een win-winsituatie voor iedereen. En misschien ook wel een beetje voor wethouder Wijsmuller (Haagse Stadspartij), die de kiezer op het verkeerde been zette met zijn campagne tegen het Spuiforum. Die hij dus nu zelf aan het bouwen is. Dat hoeft hij dan niet meer te doen. Doe mij maar een stadspark.