Het Europees Parlement wil dat de EU de gesprekken met Turkije over toetreding tijdelijk bevriest. Een ruime meerderheid stemde donderdag in met deze oproep vanwege de “disproportionele onderdrukkende maatregelen” in Turkije sinds de verijdelde staatsgreep van juli.
Het parlement wil wel dat Turkije aan de EU blijft “verankerd”, ondanks het ontslag van rechters en de arrestaties van journalisten en Koerdische parlementariërs. Als het land de doodstraf opnieuw invoert, moeten de onderhandelingen echter definitief worden stopgezet.
Nederlandse Europarlementariërs stemden voor bevriezing, onder wie Turkije-rapporteur Kati Piri (PvdA). “Turkije slaat zelf de deur dicht. De afgelopen drie jaar zien we Turkije steeds verder afzakken.” De onderhandelingen worden als het aan haar ligt pas hervat als Turkije de noodtoestand opheft.
De VVD stemde ook voor, “omdat Turkije zich in toenemende mate verwijdert van de democratische rechtsstaat”, aldus Hans van Baalen. Peter van Dalen (ChristenUnie) sprak van een historisch moment. “Turkije is geografisch, cultureel en politiek geen Europees land en wordt dat ook nooit.”
De oproep van het parlement is niet bindend. De meeste lidstaten en de Europese Commissie willen de onderhandelingen vooralsnog niet stopzetten. Volgens D66-Europarlementariër Marietje Schaake durven onder anderen premier Mark Rutte en EU-commissaris Frans Timmermans Turkije niet te hard te bekritiseren vanwege de vluchtelingendeal. De kwestie staat medio december op de agenda van een top van regeringsleiders in Brussel.
De Turkse president Erdogan zei woensdag dat het oordeel van het parlement voor hem geen waarde heeft. Hij beschuldigde Europa er opnieuw van de kant van terroristische organisaties te kiezen.
Anp