Het moet wettelijk mogelijk worden dat een kind meer dan twee ouders heeft. Dat advies gaf de staatscommissie herijking ouderschap woensdag aan het kabinet. De commissie onder leiding van Aleid Wolfsen (PvdA) onderzocht twee jaar lang hoe zaken in het familierecht kunnen worden aangepast aan de veranderende maatschappij. De SGP is zeer bezorgd dat de aandacht zozeer uitgaat naar het faciliteren van allerlei vormen van ouderschap, dat de belangen van kinderen ondersneeuwen. Steeds verder afwijken van de natuurlijke orde van een vader en een moeder, betekent een aanzienlijke belasting voor kinderen. SGP-partijleider Kees van der Staaij in een communiqué:
“Hoe meer ouders er zijn, hoe meer meningen en hoe meer kans op conflicten. Van de chaos in familierelaties is het kind uiteindelijk de dupe. Elk kind is uiteindelijk het meest gebaat bij één vader en één moeder. Minder is verdrietig, meer is verwarrend. Als je kijkt naar het aantal relaties die stuklopen, nieuwe relaties die daarna ontstaan en nieuwe onderhandelingen over het ouderschapsplan, dan is het zeer de vraag welke invloed dit heeft op het opgroeien van kinderen en de ontwikkeling van hun identiteit. Wij vinden dit écht niet in het belang van het kind. Er zijn op dit moment al erg veel familieconstructies mogelijk. Waarom moet deze wirwar nog groter worden?”
Naast het meerouderschap stelt de commissie ook voor om meer mogelijkheden te geven voor draagmoederschap in Nederland. De SGP is daar overtuigd tegenstander van. “Een kind is geen koopwaar. De vergaande vertechnisering van voortplanting dient niet het belang van het kind en schept veel risico’s voor misbruik en uitbuiting, zeker voor vrouwen die het financieel zwaar hebben.”