Smartphones wereldwijd draaien goeddeels op de besturingssystemen Android (van Google) en Apple’s iOS. Liefst 375 miljoen intelligente mobiele telefoons zijn verhandeld in het derde kwartaal van dit jaar. Daarvan wordt 88 procent bestuurd door Android en de rest door iOS.
Het afgelopen jaar groeide de handel in de apparaten sneller dan ooit, zei analist Linda Sui van bedrijf Strategy Analytics onlangs in Businesswire. De bloeiende markt hangt volgens haar samen met gunstige economische ontwikkelingen in gebieden waar het smartphonegebruik tot dusver relatief laag was, zoals in Azië en in het Midden-Oosten. Het gaat dan met name om landen als India en Zuid-Afrika, aldus Sui.
Analist Tarun Pathak, van onderzoeksbureau Counterpoint Research, voegt daaraan toe dat de wereldwijde vraag voor ongeveer de helft afkomstig is uit China, India en de Verenigde Staten. In de rijkere landen vervangen mensen hun smartphone inmiddels minder vaak, zegt hij. De Chinese gsm-bedrijven Huawei, Oppo en Vivo zijn druk doende mondiale spelers te worden.
Volgens Neil Mawston, ook werkzaam bij Strategy Analytics, verloren alle besturingssystemen terrein aan Android. Apple behaalde doffe resultaten in China en Afrika, zei hij, terwijl BlackBerry en de Microsoft Windows Phone welhaast uit de markt zijn verdwenen.
De leidende positie van Android in het aanbod van smartphones zou momenteel “onaantastbaar” zijn, beweert Strategy Analytics-analist Woody Ho. “De software kost relatief weinig en is gebruikersvriendelijk, waardoor die aantrekkelijk blijft voor hardware-producenten, uitvoerders en consumenten wereldwijd.”
De kracht van Google’s besturingssysteem, namelijk het grote aantal fabrikanten dat ervan gebruik maakt, vormt tevens een belangrijke uitdaging voor het bedrijf. Bovendien maken weinig bedrijven die met Android werken serieuze winsten en is Google’s nieuwe Pixel range problematisch voor hardware-partners.
Op de markt voor telefoonhoesjes, die je tegenwoordig ook kan krijgen in de vorm van een zeer praktisch horlogebandje, is de keuze voorlopig echter oneindig veel groter dan die waarop de besturingssystemen met elkaar wedijveren.