Weten & Tech

Griepepidemie een feit, maar RS-virus en buikgriep grijpen ook om zich heen

22-12-2016 11:17

Sinds 14 december is de griepepidemie weer officieel verklaard door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), een overheidsorgaan dat zicht houdt op allerhande ziektes, griepgolven, epidemieën en enge virusuitbraken.

Het RIVM spreekt van een griepepidemie als tenminste 51 mensen per 100.000 mensen twee achtereenvolgende weken griepsymptomen vertonen, en bij een gedeelte van het griepvirus ook daadwerkelijk aantoonbaar in het bloed aanwezig is. En aangezien de teller van personen met griep op 61 (per 100.000 staat) en het in de weken daarvoor om 58 mensen (per 100.000) ging kan het RIVM niet anders dan concluderen dat de traditionele winterepidemie een feit is.

RS-virus

Alhoewel een griepinfectie in de donkere en koude wintermaanden (waarin het lichaam moeite heeft met weerstand bieden aan bacillen en virussen en mensen vaak bij elkaar zitten en elkaar dus makkelijker kunnen aansteken) standaard is, is er dit jaar sprake van verschillende virussen. Naast het standaard A(H3N2)-virus (ook wel bekend als ‘influenza’, die van de huis-, tuin-, en keukengriep met de bekende symptomen als koorts, algeheel gevoel van malaise, last van hitte of koude, rillingen) circuleert nu ook het RS-virus hevig en worden er bovengemiddeld veel symptomen die wijzen op darmklachten door bijvoorbeeld buikgriep gemeld.

Het RS-virus treft met name jonge baby’s tot 1 jaar oud en (zeer) jonge kinderen. Patiënten die al een luchtweginfectie hebben kunnen daar behoorlijk onder lijden. Bij de meeste andere patiënten uit de ziekte zich vooral als de bekende ‘verkoudheid’ inclusief hoesten en een loopneus. Overigens zegt het RIVM dat borstvoeding pasgeboren baby’s kan helpen beschermen tegen het RS-virus.

Buikgriep

Darmklachten door buikgriep kunnen door veel dingen worden veroorzaakt. Vooral door voedsel kunnen mensen worden besmet door een scala aan bacteriën waarvan Ecoli en Salmonella het bekendste, en het beruchtste, zijn. Maar als zich een buikgriepexplosie voordoet tijdens een griepepidemie wordt dit meestal veroorzaakt door een virus zoals het norovirus, rotavirus, het astrovirus of het norovirus.

Buikgriep die wordt veroorzaakt door een virus is extreem besmettelijk en daarom ook moeilijk te voorkomen. Hygiëne is het enige echte wapen tegen buikgriep: na poepen of plassen altijd handen wassen is een spreuk die wat dat betreft de lading wel dekt. Maar als uw partner of kind is besmet met een buikgriepvirus is de kans dat u ook besmet raakt vrij groot, tenzij u uw partner of kind letterlijk met geen vinger aanraakt (en dan nog).

Drinken

De symptomen van buikgriep zullen iedereen welbekend zijn: diarree, buikpijn, misselijkheid, (hevig) braken zijn de meest voorkomende. Meestal gaat de ziekte vanzelf weer over. Wie eenmaal buikgriep heeft moet vooral voldoende blijven drinken, want door diarree en braken ligt uitdroging altijd op de loer.