Studenten van een vakgroep bij de Universiteit Londen eisen dat tijdens colleges Filosofie voortaan primair aandacht uitgaat naar Afrikaanse en Aziatische wijsgeren, in plaats van naar grondleggers van de discipline zoals Plato, Descartes, Immanuel Kant en Bertrand Russell. Deze laatsten zijn namelijk ‘te blank’, zo menen de academici in spe.
Doel van de studentenbond van de School voor Oosterse en Afrikaanse Studies (SOAS) is het ‘dekoloniseren van het witte instituut’ dat hun vakgroep zou zijn, schrijft The Mail Online.
‘Kant koloniaal, heus?’
De jeugdige intelligentsia oogstte gisteravond kritiek van de filosoof Sir Roger Scruton. “Dit suggereert onwetendheid en een vastberadenheid om die onwetendheid niet te verhelpen. Je kan niet een heel gebied van intellectuele inspanning irrelevant verklaren zonder het te hebben bestudeerd, en het is glashelder dat ze niet hebben uitgezocht wat ze met ‘witte filosofie’ bedoelen”, zei hij over de actie. Ook daagde Scruton de studenten uit. “Als zij menen dat Kants Kritiek van de Zuivere Rede voortsproot uit een koloniale context, dan heb ik daar veel belangstelling voor.”
Erica Hunter, afdelingshoofd bij SOAS, noemde de studentenactie “tamelijk absurd”. “Ik verzet me hevig tegen het dumpen van filosofen en historici omdat zulks nu modieus is”, zei de vrouw.
‘Politieke correctheid out of control‘
Ook universiteitsbestuurder Anthony Seldon had weinig begrip voor de filosofen in opleiding en hun eisen. Volgens hem “bestaat er een reëel gevaar dat politieke correctheid uit de hand loopt”. Seldon: “We moeten de wereld begrijpen zoals die was en niet de geschiedenis herschrijven op de manier hoe sommigen haar graag zouden hebben gehad.”
‘Educatieve prioriteiten’
Het pamflet De dekolonisatie van SOAS: een confrontatie met het witte instituut is duidelijk over de gewenste educatieve prioriteiten. Zo zouden “witte filosofen” slechts bestudeerd moeten worden “als dat vereist is” en hun werken dienen te worden behandeld “vanuit een kritisch standpunt”. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op “het erkennen van de koloniale context waarbinnen filosofen van de zogenaamde ‘Verlichting’ schreven”, aldus het document.
Standbeeld van ‘imperialist’ Cecil Rhodes
Ali Habib, de vakbondsofficier voor Democratie en Onderwijs die achter de statement zit, is bewonderaar van Frantz Fanon, een wijsgeer uit Martinique. Een ander doelwit van de ‘antikoloniale’ studenten is het standbeeld van de ‘imperialist’ Cecil Rhodes bij het Oriel College in Oxford, dat ze uiteraard graag weg willen hebben.