Hoeveel partijen ook deelnemen aan de Tweede Kamerverkiezingen, ze krijgen voorlopig allemaal een plaats op de voorzijde van het stembiljet. Dat schrijft minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer.
Een recordaantal van 81 partijen heeft zich bij de Kiesraad aangemeld om aan de verkiezingen van 15 maart deel te nemen. De volgende horde is het inleveren van de kandidatenlijsten, wat voor 30 januari moet gebeuren. Vaak vallen in dat stadium nog wat partijen af, omdat ze dan een waarborgsom van ruim 11.000 euro op tafel moeten leggen. Maar Plasterk sluit niet uit dat er meer partijen dan ooit op het stembiljet belanden.
Mocht het bij 32 partijen of minder blijven, dan krijgen zij allemaal naast elkaar een plekje op een wat verbreed stembiljet. Zijn er nog meer mededingers, dan wordt de kiezer twee rijen onder elkaar voorgeschoteld op een wat langer biljet.
Plasterk overwoog ook enkele kandidatenlijsten op de achterzijde af te drukken, maar kiest daar niet voor. Kiezers en tellers zouden die partijen over het hoofd kunnen zien, stelde de Kiesraad. Deze indeling is ook het eerlijkst en voorkomt problemen door doordrukken van het potlood.
Of het stembiljet nu breder of langer wordt, het wordt hoogstwaarschijnlijk weer wat dikker dan vorige edities. Bij de Kamerverkiezingen van 2012 deelde een enkele gemeente al ‘stembusstampers’ uit om verstopping van stembussen te voorkomen en plaatsten andere gemeenten extra bussen. De Kiesraad raadt Plasterk aan gemeenten nog eens op te roepen extra stembussen te plaatsen om dikkere biljetten te kunnen bergen.
ANP