“Scholieren maken flauwe grap om aandacht te krijgen”. Maar echt bijster schokkend is die LAKS-hoax nou ook weer niet. Wat wel schokkend is: de kinderlijke naïviteit van het journaille, de NOS voorop. Zij die bij uitstek kritisch en sceptisch zouden moeten zijn. Sowieso, op het moment dat het LAKS, bekend van ludieke acties als het genadezesje, bekendmaakt een politieke partij op te richten zou bij iedereen toch het HOAX! NEP! STUNT!-alarm moeten afgaan. Al helemaal als je ’s lands grootste nieuwsorganisatie bent en je al een week voor de persconferentie het nieuws te horen krijgt. Het was betrekkelijk eenvoudig dit ‘nieuws’ te checken: het lukte mij, een simpele student, in een paar uurtjes.
Wat de eerste gedachte van iedere journalist had moeten zijn na de bekendmaking van LAKS: ‘Mag dit eigenlijk wel?’ Het is toch onvoorstelbaar dat een belangenbehartiger wiens grootste geldschieter het ministerie van OCW is het recht heeft een politieke lijst te initiëren? Een klein rondje openbare statuten en regelgeving geeft dan ook drie aanwijzingen waarna met aan de zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kan worden vastgesteld dat er inderdaad sprake was van HOAX! NEP! STUNT!
Heel simpel te vinden, gewoon op laks.nl. Zo stelt artikel 15.6 van het huishoudelijk reglement dat het niet de bedoeling is dat LAKS-bestuurder zich mengen in de politiek. Artikel 3 van datzelfde reglement verklaart dat het LAKS-bestuur het huishoudelijk reglement alleen mag overtreden met toestemming van de algemene ledenvergadering. ALV-notulen zijn opvraagbaar bij de secretaris en het is sowieso slecht voorstelbaar dat een dusdanige hoax geheim wordt gehouden door een vergadering van enkele tientallen middelbare scholieren. Het zich mengen in de politiek zou dus tegen de LAKS-statuten ingaan, statuten waaraan het LAKS zich te houden heeft.
Een groep scholieren met een grote zak geld, moet dat niet gecontroleerd? Jazeker, en daarom bestaat Stichting COMBO, door de overheid betaald om LAKS te ondersteunen en te controleren. COMBO zou een stap naar de politiek zeker moeten goedkeuren, en dat ze dat zouden doen is wederom vrij lastig denkbaar. Hoe dan ook, één belletje naar de organisatie had niet misstaan, maar COMBO laat in een telefonische reactie weten de afgelopen dagen door geen enkel journalistieke organisatie benaderd te zijn.
Het overgrote merendeel van het LAKS-budget komt van het Ministerie van OCW. Om in aanmerking te komen voor subsidie dient het LAKS elk jaar een activiteitenplan in dat goedgekeurd moet worden door de minister. De minister had dus moeten goedkeuren dat een door haar gesubsidieerde organisatie op indirecte wijze (blanco lijst) de politiek in zou gaan. Nog los van het feit of de kosten die daarmee verbonden zouden zijn direct uit de OCW-pot zouden komen (wat absurd zou zijn), zouden de LAKS-bestuursleden de komende maanden hun tijd en aandacht besteden aan het verkrijgen van Kamerzetels, ten koste van hun normale bestuurstaak (waarvoor ze vergoed worden). Is het voor te stellen dat de minister hiermee akkoord zou gaan?
Een klein beetje research zou vermoedens die bij elke alerte journalist zouden zijn opgekomen onmiddellijk bevestigen. Het is dan ook buitengewoon kinderachtig dat de NOS ontploft richting het LAKS in plaats van haar verlies te nemen, de humor ervan in te zien en aan wat zelfreflectie te doen. Maar ja, ‘nepnieuws’ is natuurlijk hot en het LAKS een makkelijk slachtoffer.
De NOS hoort op het beklaagdenbankje, niet het LAKS. De reacties op Twitter spreken dan ook boekdelen: geen verontwaardiging over het LAKS, maar over boze journalisten die, hijgerig en humorloos, hun werk niet goed doen.
Foto: de LAKS-voorzitter.