Sinds half december zien we weinig verschuivingen in onze weekpeilingen. In tegenstelling tot enkele andere peilingen waar we grote en ook nog politiek gezien onverklaarbare, verschuivingen zien. (Zo zou volgens TNS-Nipo tussen 19 december en 13 januari de PVV 6 zetels zijn gedaald en de VVD 6 zetels gestegen, terwijl bij I&O dat op 14 januari nog niet het geval was, maar pas na 15 januari gebeurde en bij de Politieke Barometer en EenVandaag is bij deze twee partijen in die periode amper wat veranderd). Het enige dat wij zien is dat na de forse groei van de PVV sinds de verkiezing van Trump en het proces van Wilders, er een lichte terugval is. De PVV staat nu nog wel 9 zetels voor op de VVD.
De uitspraak van Rutte op 15 januari over het zeker niet regeren met de PVV, heeft, zoals we ook hieronder verder zullen laten zien, op dit moment weinig electoraal effect. Ik verwacht dat pas na de start van de debatten het duidelijk gaat worden wat voor de kiezers de kernvragen worden bij de verkiezingen, wat de invloed is van deze uitsluiting en die van de SP met de VVD en wat dat gaat betekenen voor de electorale voorkeuren.
Afgelopen zondag heeft Mark Rutte voor het eerst uitgesproken dat de VVD na de verkiezingen zeker niet met de PVV te gaan regeren. De vraag is wat dit electoraal voor hem en de VVD betekent.
Kiezers van D66, PvdA en GroenLinks vinden het een goede stap van Rutte. Die van de PVV vinden dat absoluut niet. Onder de VVD-kiezers is een kleine meerderheid die het een goede stap van Rutte vindt.
Bijna drie kwart van de kiezers denkt echter dat als Rutte het goed uitkomt hij toch na de verkiezingen met de PVV gaat regeren. Alleen onder de VVD-kiezers is dat een minderheid. Nog een bewijs dat het met de geloofwaardigheid van Rutte niet goed gesteld is. Dat bleek ook bij ons onderzoek van twee weken geleden waar 56 procent hem een ‘draaikont’ vond. Dat zal het effect van deze uitspraak over het niet regeren met de PVV verminderen.