Ook deze week zijn de verschuivingen beperkt. Wel zien we dat het verschil tussen nummer 2 (VVD) en 3 (GroenLinks) nog maar 6 zetels is. Minder dan het verschil tussen nummer 1 en 2 (PVV en VVD verschillen nog steeds 9 zetels).
De startposities voor de verkiezingscampagne worden nu ingenomen, waarna op 26 februari het echte startschot zal klinken (tijdens het RTL-debat). Ieder van de partijen kan nog fors stijgen of dalen. De belangrijkste spanning die er nu bij deze campagne is, lijkt de vraag te zijn wie er gaan meedoen aan dat RTL-debat. De verschillen tussen nummer 4 en de runners-up is klein, en daarbij hebben VVD en PVV aangekondigd niet deel te nemen als de RTL meer dan 4 partijen gaan uitnodigen.
Bij de vragen over het Amerikaanse besluit over een immigratiestop voor bewoners van 7 overwegend Islamitische landen zien we -wederom- het grote verschil tussen PVV-kiezers en de anderen. Ruim een kwart van alle Nederlanders is positief over deze immigratiestop en ruim 60 procent negatief. Bij de PVV kiezers is 80 procent positief. Bij kiezers van PvdA, D66 en GroenLinks vrijwel niemand. Bij kiezers van VVD, CDA en 50PLUS is bijna 20 procent positief. 32 procent zou een dergelijke stop ook voor Nederland willen hebben.
De opstelling van Premier Rutte in deze kwestie wordt door 57 procent positief beoordeeld. Bij de PVV-kiezers is dat absoluut niet het geval. Ook dit is een indicatie dat het Rutte en de VVD zwaar zal vallen bij de verkiezingen een fors deel van de PVV-kiezer over/terug te halen.
In het verslag van deze week (pdf) zien we welke onderwerpen de kiezers van de verschillende partijen echt belangrijk vinden bij het bepalen van hun keuze. De geconstateerde overeenkomsten en verschillen tussen de kiezers van die partijen zijn belangwekkend om mee in beschouwing te nemen bij de aanstaande verkiezingscampagne. De verschillende groepen kiezers worden immers niet door dezelfde onderwerpen in gelijke mate aangesproken!
Gezondheidszorg, sociale zekerheid, bestrijding van het terrorisme, onderwijs, en de Europese Unie staan bij de gemiddelde Nederlander nu bovenaan. Maar bij de kiezers van de verschillende partijen zie je duidelijk eigen accenten.
Bij de PVV-kiezers staat bestrijding van de criminaliteit relatief hoog. Bij de VVD groei van het bedrijfsleven. Bij de CDA de integratie van vluchtelingen. Bij D66, PvdA en GroenLinks meer aandacht voor natuur en milieu. Bij de SP de koopkracht van de Nederlanders en bij 50PLUS pensioenen en pensioenleeftijd. Externe gebeurtenissen rondom deze onderwerpen vlak voor de verkiezingen kunnen dus invloed hebben op de verkiezingsuitslag.