In een brief (pdf) als reactie op het WOB-verzoek van advocaat Christiaan Alberdingk Thijm schrijft minister Plasterk (PvdA) dat “het kabinet geen zekerheid heeft over de geldigheid van de 427.000 ondersteuningsverklaringen die zijn opgehaald voor het Oekraïne-referendum”. Volgens Plasterk zouden de handtekeningen die zijn opgehaald “op geen enkele manier gecontroleerd op echtheid”, meldt RTL Nieuws.
Ondanks het feit dat er volgens Plasterk dus risico’s van fraude kleven aan deze manier van handtekeningen ophalen is er geen bewijs dat er bij de aanvraag van het Oekraïne-referendum ook daadwerkelijk is gefraudeerd. Wel wil Plasterk het indienen van referendumverzoeken tegen het licht houden.
D66 laat via Keer Verhoeven weten dat “dit de vraag oproept of al die handtekeningen wel echt waren en of het referendum wel had mogen worden gehouden”.
Het CDA geeft via Kamerlid Mustafa Ahmaouch als reactie: “We zijn tegen referenda. Als je het dan toch doet, is het belangrijk dat de handtekeningen van verzoekers worden getoetst. Wij hebben dit in de referendumwet willen verankeren, maar daar was geen meerderheid voor. Dit moet alsnog gebeuren.”
GeenPeil-voorman en Oekraïne-referendum initiatiefnemer Bart Nijman zegt zich aan alle regels te hebben gehouden in overeenstemming met de regels van het ministerie en de Kiesraad. “Er is op geen enkele manier gebleken dat er fraude is gepleegd”.
De uitslag van het Oekraïne-referendum is overigens onherroepelijk en alle handtekeningen zijn al vernietigd. Het is dus niet mogelijk alsnog te controleren op echtheid of fraude.