De BBC bericht licht euforisch over de introductie van een transgender pop. Het popje is het evenbeeld van Jazz, een transgender meisje van 16, en een deel van de opbrengst gaat naar hulp aan transgender jongeren. Hoewel transgenders een minimaal deel van de bevolking uitmaken, is deze conditie momenteel een ware hype.
Er zijn TV-programma’s over, er is een Nederlands prentenboekje verschenen voor de allerkleinsten, sommige instellingen komen met ‘genderneutrale toiletten’ en er zijn zelfs leugenachtige sociale wetenschappers die stellen dat gender niet binair is, dus óf man, óf vrouw, maar vele variëteiten kent. Onzin natuurlijk en vooral een excuus voor privileges en slachtofferschap. Een mens heeft een setje XX of XY chromosomen en dat bepaalt wat je bent. Tenzij je dus tot een minimale minderheid behoort die hermafrodiet wordt geboren of transseksueel is, maar dat is een dermate klein aantal mensen dat de hype nogal buiten proportie is.
En sowieso, lekker belangrijk of iemand (m/v) met poppen speelt, jurken draagt, van voetbal houdt etcetera.
Maargoed, een transgender pop dus. Vreemd want poppen voor kinderen hebben sowieso altijd een neutraal, geslachtsloos kruis. En verder ziet het popje er uit als een meisje, met lang haar, roze kleren en make-up. Dus SJW-Barbie maakt zich schuldig aan gender-stereotypering. And did you just assume it’s gender?
Het valt niet mee om die ene, speciale andersgender-Barbie in de poppenhoek te zijn.