50PLUS verloor deze week 4 zetels en staat nu op 6. Hoewel een deel van deze kiezers naar de PVV ging, verloor de PVV op zijn beurt kiezers aan Forum voor Democratie en VNL, die nu op 2 en 1 zetel staan. Daarnaast zien we CDA en PvdA 1 zetel stijgen naar resp. 18 en 12 zetels.
Het NOS-radiodebat heeft amper electoraal effect gehad. Luisteraars noemden vooral de lijsttrekker van hun partij van voorkeur als winnaar. Wellicht gaat dat na vanavond veranderen.
De reacties van de kiezers op het begrotingsoverschot verschilt sterk naar de partij van voorkeur. Kiezers van PVV, SP en 50PLUS reageren duidelijk minder positief dan die van de andere partijen.
73 procent van de kiezers geven een of meer andere partijen nog een kans op een stem. (pdf) Gemiddeld zijn het dan 2,1 partijen. Dat houdt dus in dat uiteindelijk bij de verkiezingen de partijen samen gemiddeld iets minder dan de helft van hun potentie zullen verwezenlijken. VVD, D66, GroenLinks, CDA en PVV worden dan het meest genoemd (tussen 25 procent en 28 procent). PvdA en SP volgen dan op 20 procent. Partij voor de Dieren wordt door 14 procent genoemd, met name door degenen die nu de voorkeur geven aan SP en GroenLinks. De overige partijen scoren rond de 10 procent.
Opvallend is dat Forum voor Democratie en VNL resp. door 9 procent en 7 procent wordt genoemd. Rond de 15 procent van degenen die nu PVV zouden kiezen noemt deze partijen als alternatief.
In het verleden zagen we dat dit soort nieuwe partijen door de publicitaire aandacht voor de grote partijen in de laatste fase van de campagne, o.a. door debatten op tv, er niet in slaagden een fors deel van hun potentie te verzilveren.
Drie weken voor de vorige verkiezingen noemde 69 procent nog een andere partij en scoorden VVD, PvdA en SP op het punt electorale potentie rond de 30 procent, D66 25 procent en CDA en PVV 20 procent. GroenLinks en Partij voor de Dieren lagen toen op circa 10 procent.