Achtergrond

Factcheck – CDA-jongeren willen excuses van Jesse Klaver over opmerkingen homohuwelijk; is dat terecht?

27-02-2017 22:36

*Ping* deed de inbox maandagavond. E-mail van het CDJA, de jongerenclub van het CDA. Een kleine 24 uur later willen de jonge christenen toch nog wat kwijt over het lijsttrekkersdebat in de Rode Hoed. En dan met name over de confrontatie tussen Sybrand Buma en GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver (Terugkijken vanaf minuut 47.00). Buma daagde Klaver uit voor debat over de stelling ‘De islam is een bedreiging voor de Nederlandse identiteit’. Dat verleidde Klaver er toe op te merken dat het CDA de mond vol heeft over die identiteit maar dat zijn partij niet erg positief stond tegenover het homohuwelijk.

CDJA-voorzitter Ard Warnink maandag in een communiqué:

 

“Het CDA heeft zich de afgelopen jaren juist hard gemaakt voor de rechten van de LHBT’ers in zowel binnen- als buitenland. De vergelijking van Klaver raakt kant noch wal en is daarnaast gebaseerd op selectief geshopte feiten. Het CDA heeft vele jaren geleden inderdaad verdeeld gestemd over de invoering van het homohuwelijk. We moeten echter niet vergeten dat het CDA in de jaren tachtig een van de eerste partijen was die het homohuwelijk agendeerde. Toen werd zij echter weggehoond door de linkse partijen. Daarnaast was het CDA-minister Ernst Hirsch Ballin die in 1994 de eerste stappen zette richting het homohuwelijk met het wetsvoorstel over het geregistreerd partnerschap. Het is leuk dat GroenLinks LHBT’ers mee laat varen op haar boot tijdens de Gay Pride, maar voor onze partij zitten LHBT’ers in de Kamer, in Provinciale Staten en in gemeenteraden. Dit soort opmerkingen, bedoeld om CDA’ers te stigmatiseren, zijn juist voor hen een klap in het gezicht. Het zou Jesse Klaver sieren als hij zijn excuses zou maken voor deze ondoordachte opmerking.’’

Inmiddels heeft het CDA diverse LHBT-boegbeelden, meerdere Kamerleden, Statenleden en Europarlementariërs hebben een partner van hetzelfde geslacht. Als Jesse Klaver zijn huiswerk had gemaakt dan had hij geweten dat het CDA met Joop Wijn (Economische Zaken), Gerda Verburg (Landbouw) en Jan-Kees De Jager (Financiën) zelfs meerdere openlijk homoseksuele ministers heeft aangeleverd.  Dat moet GroenLinks nog maar zien te behalen.”

 

Agendeerde het CDA het homohuwelijk?

Intrigerend zinnetje dat blijft hangen: “We moeten echter niet vergeten dat het CDA in de jaren tachtig een van de eerste partijen was die het homohuwelijk agendeerde. Toen werd zij echter weggehoond door de linkse partijen.”

Het lijkt er op dat de CDA-jeugd verwijst naar  een nota van het wetenschappelijk instituut van de partij uit 1986 met de titel 1 + 1 = samen. Daarin werd gesteld dat ‘samenleefverbanden die niet de huwelijkse status hebben, maar in normatieve zin met het huwelijk en/of gezin vergelijkbaar zijn, rechtsbescherming behoeven. Openstelling van het huwelijk werd afgewezen, maar wel werden voorstellen gedaan voor partnerschapsregistratie. Sinds 1986 werd in de opeenvolgende verkiezingsprogrammas invoering van een partnerschapsregistratie bepleit. Dit uitgangspunt is ook terug te vinden in het program van uitgangspunten. De Tweede Kamerfractie vindt ook nu dat elk paar, ongeacht het geslacht van de partners, aanspraak moet kunnen maken op publieke erkenning van hun duurzame wederzijdse lotsverbondenheid’. Aldus een CDA-persbericht uit december 1999. Waar ook dit zinnetje nog in stond: “Het huwelijk wordt door het merendeel van de fractie exclusief gezien als een relatie tussen man en vrouw waarbinnen een afstammingsrelatie tot kinderen kan ontstaan.”

‘Weghonen door linkse partijen’

‘U ziet wat er hier gebeurt? Waar het CDA wellicht voorloper was in het pleidooi voor geregistreerd partnerschap voor paren van gelijk geslacht maken de CDA-jongeren ervan dat de christen-democraten al die tijd pleitten voor het homohuwelijk. En hoe zit dat met het weghonen door linkse partijen?

Wellicht slaat dat op het laatste kabinet Lubbers en PvdA minister Hedy d’Ancona. Dagblad Trouw in een reconstructie over het homohuwelijk enkele jaren terug:

“Hoge ambtenaren op het ministerie waren tegen, net als premier Ruud Lubbers en zijn partijgenoot Ernst Hirsch Ballin, de minister van justitie in Lubbers’ laatste kabinet. Laatstgenoemde zou later tot inkeer komen.  Tegenstand kwam ook uit de totaal andere hoek. De homobelangenorganisatie COC zag er aanvankelijk niets in. PvdA’er Hedy d’Ancona, minister van welzijn, volksgezondheid en cultuur, feministe en voormalig staatssecretaris van emancipatiezaken, evenmin. Homo’s en lesbo’s zaten toch niet te wachten op zo’n vertrut instituut als het huwelijk?”

En hoe stemde het CDA nou eigenlijk?

Als laatste dan nog deze opmerking van het CDJA: “Het CDA heeft vele jaren geleden inderdaad verdeeld gestemd over de invoering van het homohuwelijk.”

Dat was dus op dinsdag 12 september 2000. Van de 29 CDA Kamerleden stemden 26 tegen het homohuwelijk en drie voor.

Het enige wat klopt aan het persbericht van de jonge christen-democraten is dat het CDA meer homoseksuele bewindspersonen heeft geleverd dan GroenLinks. Maar dat is geen nieuws, GroenLinks heeft nog nooit geregeerd.