Volgens een onderzoek van dagblad Trouw gaat driekwart van de jongeren met een migratieachtergrond op 15 maart niet stemmen. Oorzaak: de witte samenleving die de jongeren afwijst. Wat het artikel niet vermeldt, is dat volgens een béétje islamgeleerde democratie haram is en je met stemmen de eeuwige toorn van de profeet over je afroept.
Volgens de jongeren die in het artikel in Trouw aan het woord komen, studenten aan de Haagse Hogeschool, heeft stemmen geen zin. “Onze stem wordt toch niet gehoord”. Politicoloog Floris Vermeulen van de UvA, verantwoordelijk voor het onderzoek, wijt het aan de witte Nederlanders. “Door segregatie en polarisatie is een groot deel afgehaakt. Ze voelen zich niet vertegenwoordigd in de politiek en niet verbonden met de samenleving”.
Maar klopt dit wel? Een week geleden sprak ik met een goede vriend, leraar op een MBO-school in Rotterdam, die me vertelde dat een steekproef in zijn (zwarte) klas opleverde dat de overgrote meerderheid van zijn leerlingen niet gaat stemmen omdat dit haram zou zijn. “Allah weet het beter, meester. Democratie is haram”. Daarbij worden zijn Turkse en Marokkaanse leerlingen genept, want hun stemmen worden niet meegeteld: “Het is gewoon poppenkast, meester.”
Op internet wemelt het van de sites waarin wordt gewaarschuwd voor verkiezingen en voor democratie die strijdig zou zijn met de Islam “Allah bepaalt wat toegestaan is en wat verboden is, terwijl in een democratie het volk mag bepalen wat goed en fout is. Zo kan het volk bepalen dat prostitutie toegestaan is, of dat drugs gelegaliseerd wordt. Dit is overduidelijk tegenstrijdig aan de Tawhied die wij als moslims dienen te praktiseren!” Over stemmen: “Dit is het assisteren van een Taaghoet-heerschappij (..). Het is een moslim niet toegestaan om zich te onderwerpen aan mensgemaakte wetgevingen tenzij hij gedwongen is”.
Bovenstaande teksten zijn afkomstig van Ahlus-Sunah.nl, de grootste Islamitische organisatie ter wereld. De website (in diverse talen waaronder Nederlands) houdt zich bezig met prangende vraagstukken zoals of ‘vrouwen broeken mogen dragen’ en of ‘hoe te handelen na de dood van een afvallige’, die door vooraanstaande islamgeleerden worden beantwoord. Een greep uit de vraagstellingen over democratie en stemmen: “De democratie is totaal niet van de islaam!” – Shaykh Abdoel-Aziez ar-Raadjihie. “Parlementen, democratie en het participeren hieraan” – Shaykh Ali al-Khoedayr. “Hoe maken we iemand duidelijk dat stemmen niet mag?” – Shaykh Aboe Moehammad al-Maqdisie.
Er is ook een eigentijdse Facebookpagina, met onder meer een filmpje van een doorgestreepte stempas: ik ben moslim, ik stem niet. Vergeet niet te klikken voor de begeleidende muziek!