Het versplinterde beeld van het electoraat, dat we gezien hebben bij de verkiezingen voor het Europees Parlement van 2014 en de Provinciale Staten van 2015, zien we kort voor de Tweede Kamerverkiezingen nu ook weer terug.
De grootste partij haalt 16 procent en de partij op de 5e plaats ligt maar 5 procent erachter. De score van vandaag is hetzelfde als vrijdagavond. Maar verschilt toch wel duidelijk van een week geleden. De PVV is 4 zetels gedaald (nu 25), 1 voor op de VVD. Het CDA is 3 gestegen naar 21, waarbij voor het eerst substantiële overgangen vanaf de PVV naar het CDA worden waargenomen. D66 is 3 gestegen naar 17. GroenLinks is er 1 gedaald naar 17. SP is 2 gestegen naar 13 en de PvdA 2 gedaald naar 10. 50PLUS daalt er 1 naar 5 en Partij voor de Dieren stijgt naar 5.
Hierdoor haalt de combinatie VVD+CDA+D66+GroenLinks 79 en CDA+D66+GroenLinks+SP+PvdA 78. Andere combinaties van 4 komen dichterbij 76 zetels, nog los van het feit dat met een van de kleinere partijen 76 zetels ook binnen bereik komt.
Bij de vertrouwensscores in de lijsttrekkers zien we deze patronen terug. Buma en Pechtold scoren het best, mede omdat ze minder gepolariseerde scores laten zien dan de andere lijsttrekkers aan de linker- of rechterkant.
Op basis van de vraag wie men tijdens de campagne vindt meevallen of tegenvallen van de lijsttrekkers van de grotere partijen, zien we dat Buma, Pechtold, Roemer en Klaver duidelijk beter scoren dan Asscher, Rutte en Wilders.
Ook hier zien we dat Buma positiever scoort bij de PVV-kiezers dan de andere lijsttrekkers op Geert Wilders na, waardoor hij op de 1e plaats staat.
56 procent van de Nederlanders wil de premier rechtstreeks kiezen.
Vanzelfsprekend kan er in de volgende 10 dagen nog veel gebeuren. Zoals bij het debat van vanavond of door ingrijpende externe gebeurtenissen. Maar als zich dat niet gaat richten op 1 of 2 specifieke partijen dan is de kans groot dat woensdag 15 maart vooral gekenmerkt zal worden door de versplintering van het Nederlandse electorale (en politieke) landschap, waarbij ook 2 of 3 partijen voor het eerst in de Tweede Kamer komen en het record van 14 partijen uit 1971 (toen het CDA nog niet bestond) geëvenaard kan worden.