Moskeebestuurders voelen zich onder druk gezet hun achterban aan te sporen op de politieke partij DENK te stemmen, woensdag tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Dat stelde de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) zondag tenminste. Een gezamenlijk communiqué met DENK maandagavond stelt iets anders. Voor u geknipt:
“Het RMMN heeft vastgesteld dat in de media ten onrechte de indruk is gewekt dat leden en politici van DENK moskeebesturen en moskeebezoekers onder druk hebben gezet om voor DENK te kiezen. Dat heeft het RMMN nooit bedoeld.
De RMMN heeft wel enkele signalen ontvangen van moslims die een sfeer ervaren waarin ze niet vrijuit kunnen aangeven dat ze kritiek hebben op DENK omdat andere moslims dat niet toelaten.
Het RMMN en DENK hebben een constructief gesprek gehad met elkaar waarin kritiek en zorgen zijn gedeeld. DENK vindt het belangrijk dat alle moslims zelfstandig een keuze maken op wie ze willen stemmen.
Het RMMN en DENK vinden dat je afkomst of je religieuze identiteit niet automatische je stem hoeft te bepalen. DENK staat er voor dat een ieder de ruimte krijgt om zijn of haar mening te uiten en roept iedereen op, ongeacht de politieke voorkeur, om elkaar met respect te behandelen.Het RMMN steunt de thema’s van DENK zoals het aanpakken van racisme en discriminatie en het beschermen van de godsdienstvrijheid.
Het RMMN en DENK hebben afgesproken dat ze de zorgen van de moslimgemeenschap zullen delen, waaronder het je vrij voelen om te kiezen voor een politieke partij en daar aandacht voor te hebben. DENK erkent dat het RMMN politiek onafhankelijk is.”