Buitenland

Vredesbijeenkomst met imams bij plek terreuraanslag Berlijn stuit op veel kritiek

16-03-2017 22:18

De Berlijnse burgemeester Michael Müller sprak vanavond zo’n 500 mensen (waaronder 100 politieagenten) toe op een controversiële vredesbijeenkomst op Breitscheidsplatz, nabij de plek van de kerstmarkt waar op 19 december 2016 twaalf mensen werden doodgereden en 50 mensen zwaargewond raakten. Vertegenwoordigers van allerlei religies stelden religieus gemotiveerd geweld om beurten aan de orde in een toespraak, waaronder ook de imam Mohamed Taha Sabri, van de Dar Assalam-Moskee die door veiligheidsdiensten in de gaten wordt gehouden.

‘Deelname zulke islamitische organisaties maakt het een farce’

Er ware nog drie andere aanwezige organisaties die tot deze bijeenkomst hadden opgeroepen, waaronder ‘Das Interkulturelle Zentrum für Dialog und Bildung (IKEZ)’ (het intercultureel centrum voor Dialoog en opleiding), en ‘Das Teiba Kulturzentrum zur Förderung der Bildung und Verständigung’ (cultuurcentrum voor onderwijs en begrip). Volgens een rapport van de inlichtingendiensten hebben deze organisaties banden met het moslimbroederschap, willen ze uitgebreide toepassing van de Shariawet, de vestiging van een Islamtische staat, waarin de koran als richtsnoer voor politiek handelen geldt. Het IKEZ geldt ook als ontmoetingsplaats voor Hamas.

Noch de slachtoffers, noch de achtergrond van de terroristische aanslag van 19 december werden in de mededelingen genoemd. De imam verdedigde zich: “we hebben geen geheime ruimtes, alles gebeurt openlijk”. Een aantal joodse organisaties maakte vooraf bezwaar tegen de bijeenkomst, een Berlijnse rabbijn zei kort voor het evenement af: “een schijnheilige vertoning, de deelname van zulke islamitische organisaties maakt een vredesdemonstratie tot een farce”, en:

“het is onbegrijpelijk dat de waarde van onze Grondwet wordt gemarkeerd in deze bijeenkomst, terwijl op hetzelfde moment deze islamisten ongrondwettelijke doelstellingen nastreven”.

De burgemeester verklaarde dat hij “tegen datgene is wat hen verdeelt in religies”. In reactie op het verzoek het evenement af te gelasten stelde hij dat “de organisatoren een teken zijn van tolerantie, openheid en diversiteit in Berlijn”.