De arbeidsmarkt in Nederland flexibiliseert, wat duidelijk zichtbaar wordt in de aantallen Nederlanders die kiezen voor een bestaand als zelfstandige zonder personeel, oftewel zzp’ers. Er zijn er daarvan inmiddels zo’n 900.000 geregistreerd, een getal dat blijft oplopen bovendien, als keerzijde van de malaise in de markt voor vaste betrekkingen bij bedrijven.
Voor de startende zzp’er zette het AD enkele weken geleden enkele belangrijke tips op een rijtje.
Zo is het in de eerste plaats van belang dat de fiscus jou ook daadwerkelijk ziet als een ‘echt zelfstandige ondernemer’, in plaats van als een soort uitzendkracht zonder cao. Ondernemers kunnen immers aanspraak maken op allerlei gunstige fiscale regelingen.
Eventjes binnenstappen bij de lokale Kamer van Koophandel en je daar als ‘ondernemer’ laten registreren betekent nog niet dat je in de optiek van de belastingambtenaren ook daadwerkelijk een ondernemer bent. Diverse maatstaven – zoals winst, mate van zelfstandigheid, en het aantal opdrachtgevers – worden beoordeeld door de Belastingdienst alvorens men je daar ook beschouwt als ondernemer.
Een tweede advies is om je omzet vooral niet te zien als netto-loon, maar in plaats daarvan als bruto-inkomen, aangezien de fiscus nog met je komt afrekenen aan het einde van het fiscale jaar. Als je van je inkomsten ongeveer een derde deel apart houdt als reservering voor de fiscale aanslag, dan loop je geen risico’s.
Verder is het van belang om je gewerkte uren zorgvuldig te registreren, ook uren waarvoor niemand je betaalt maar die je wél wijdt aan je bedrijf, in verband met de zelfstandigenaftrek van 7.280 euro. De fiscus hanteert als norm dat je 1225 uren moet hebben gewerkt als ondernemer. Zo nee, dan gaat de aftrek aan je neus voorbij. Ondernemers die recht hebben op zelfstandigenaftrek, kunnen soms ook nog de startersaftrek claimen.
Ten vierde moet je als zelfstandige je administratie op orde te hebben, zodat je een helder beeld kan presenteren van inkomsten en uitgaven, en van je omzet en kosten. De fiscus eist dat je je complete boekhouding 7 jaar bewaart, dus gooi ze niet weg die agenda’s, contracten, bonnen en facturen. Je bent bovendien verplicht je rekeningen op correcte wijze uit te schrijven, en dan staat het natuurlijk wel professioneel als je als ondernemer beschikt over bijvoorbeeld je eigen, met een bedrijfsnaam of -logo bedrukte enveloppen.
Tot slot is het toch echt verstandig je tegen arbeidsongeschiktheid en ziekte te verzekeren, al doet tot dusver slechts een op vier zzp’ers dat. Het deel van de zelfstandigen dat zich wél verzekert doet dit via reguliere verzekeraars of neemt haar of zijn toevlucht tot een ‘broodfonds’, waar je je als ondernemer bij aan kan sluiten.