Vijfhonderd jaar geleden, rond deze tijd van het jaar begon Maarten Luther met het schrijven van zijn 95 stellingen die het begin vormden van de reformatie. Inmiddels lijken weer steeds meer wegen naar Rome te leiden. Op zaterdag 25 maart zweren de leiders van de 27 EU lidstaten in Rome trouw aan Brussel, onder toeziend oog of in elk geval in nabijheid van Paus Franciscus. De lidstaten kennen weliswaar het White paper van Jean Claude Juncker , waarin hij 5 scenario’s schetst voor de toekomst van de EU, maar ze kennen nog steeds niet de exacte inhoud van de gemaakte keuze en de af te leggen gelofte van trouw. En de verschillende parlementen hebben daarover nog niet eens kunnen spreken.
Daarnaast zou de EU zelfs de schijn van religieuze partijdigheid moeten vermijden. De ontvangst van de 27 regeringsleiders door paus Franciscus staat hiermee op gespannen voet.
Eurocommissaris Frans Timmermans bevestigde eerder al dat het idee voor de blauwe Europese vlag met de twaalf gele sterren, gebaseerd is op rooms-katholieke symboliek. Paul G. M. Levi, professor aan de Katholieke Universiteit Leuven, bekeerde zich na WOII tot het rooms-katholicisme. In ’49 werd hij directeur Cultuur van de Raad van Europa en later kwam hij volgens Die Welt met het concept voor de Europese vlag.
Levi, gefascineerd door de maagd Maria met de sterrenkrans als aureool, stelde het Mariasymbool voor aan de SG van de Raad van Europa, graaf Benvenuti, als Europese vlag. Toen het voorstel door de Parlementaire Assemblee van de raad werd aangenomen, riep Levi uit: “Hoe bestaat het! Wij hebben zojuist de introïtus van de nieuwe mis van Maria-Hemelvaart herontdekt.”
Zoals bekend hanteert de Rooms-Katholieke Kerk als herkomst van het symbool van de sterrenkrans rond het hoofd van Maria, Openbaring 12:1-2: “en er werd een groot teken gezien in de hemel, namelijk een vrouw, bekleed met de zon, en de maan was onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren; en zij was zwanger”
De dag waarop de Europese vlag werd voorgesteld was 8 december 1955, “het feest van de onbevlekte ontvangenis van Maria,medeverlosseres.” Andere aanwijzingen voor RK dominantie bij de keuze van de Europese vlag: op 2 september 1958 onthulde aartsbisschop Montini op de berg Serenissima (Milaan) een 20 meter hoog standbeeld van Maria en noemde het “Onze-Lieve-Vrouw en heerseres van Europa”. Paus Pius XII noemde Maria de “Moeder van alle naties” en riep de Europese volkeren op zich te verenigen. Bisschop dr. Graber zei in 1978: “Ik heb gevraagd om een Mariaanse Europese Internationale Wij bidden en vragen in stilte, dat het westelijk halfrond ooit weer zal zijn wat het was, een Imperium Marianum.”
De RK Kerk is nog altijd de grootste financiële macht en grootste bezitter van onroerend goed en financiële waarden ter wereld. Meer dan enige andere instelling, bank, vennootschap, beheersmaatschappij of overheid en de paus als leider van deze immense bundeling van bezit en macht. Daarnaast lijkt het instituut steeds meer het hoogste morele gezag op aarde te claimen.
Een protestantse krant als Trouw hanteert in haar rubriek “De tien geboden” de rooms-katholieke indeling van die geboden, de protestantse EO besteedt ruimhartig aandacht aan promotie van bedevaarten naar Santiago de Compostella. Wie enkele decennia geleden zou hebben voorspeld dat reformatorisch Nederland zonder enige vorm van protest het symbool van Maria zou accepteren op zijn autokentekens en betaalmiddelen, zou voor gek zijn versleten.
Dat de EU van haar 27 leiders een in Rome af te leggen eed van trouw verlangt die samenvalt met een audiëntie bij de paus ondergraaft het neutrale karakter van de EU.
De RK is altijd al nauw betrokken geweest bij pogingen tot het vormen van een Groot Europees rijk.
Paus Leo III kroonde Karel de Grote tot keizer, Paus Pius VII zalfde Napoleon voorafgaand aan diens eigenhandige kroning, Paus Pius XII speelde een bijzondere rol in de ambities tot het vormen van het Derde Rijk.Waarom zou nu ook paus Franciscus een rol moeten spelen bij de nieuwe eed van trouw aan de EU door de 27 regeringsleiders?
Prof Hendrik Vos,hoogleraar Europese politiek aan de Universiteit Gent maakte 50 jaar na dato bekend dat de ondertekening van het Verdrag van Rome op 25 maart 1957 eigenlijk op 180 pagina’s blanco papier werd gedaan, omdat het verdrag simpelweg niet klaar was. Een blanco cheque kunnen we ons in de huidige EU niet veroorloven. De Europese Unie behoort seculier te opereren en met een democratisch mandaat. Beide elementen lijken te ontbreken bij de geplande gelofte van trouw van aanstaande zaterdag.