Oostenrijk wil af van het Europese programma voor de onderlinge herverdeling van vluchtelingen. De Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern zei dinsdag dat hij gaat kijken hoe het land onder de afspraken uit kan komen. Hij wil bijvoorbeeld proberen een uitzonderingspositie te bedingen of uitstel van uitvoering te krijgen. Kern zei uitdrukkelijk niet te willen provoceren en daarom een juridisch correcte weg te willen bewandelen.
Hij hoopt op toestemming van Brussel, want volgens Kern heeft zijn land al ruim aan zijn verplichtingen voldaan. Landen die nog niet veel vluchtelingen hebben opgenomen, kunnen die van Oostenrijk overnemen, stelt Kern voor. Oostenrijk hoefde tijdelijk niet mee te doen met het herplaatsingsprogramma vanwege het grote aantal asielzoekers dat het vorig jaar opnam. Maar die ontheffing liep op 11 maart af.
Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat de EU-landen zich hebben gecommitteerd aan de herverdeling. “Vanzelfsprekend kan geen enkel land een bindend besluit van de Europese Raad naast zich neerleggen.” De zegsvrouw zei dat het ‘erg betreurenswaardig’ zou zijn als Oostenrijk zich aan de afspraken onttrekt. “Dat zou niet zonder gevolgen blijven.”
De EU sprak in 2015 af tot 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië te verdelen over de andere EU-landen. Kern vindt dat plan over het algemeen zinvol, maar niet voor de Oostenrijkse situatie.
Tot begin deze maand zijn 13.546 asielzoekers herplaatst over Europa. EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) heeft herhaaldelijk gezegd dat het veel te langzaam gaat. ‘Geen smoesjes meer’, gaf hij onwillige lidstaten maandag nog mee. Van Oostenrijk wordt verwacht dit jaar 2000 vluchtelingen op te nemen.
ANP