Buitenland

Oud Tory-leider: ‘Groot-Brittannië bereid tot ‘Falkland-oorlog’ voor Gibraltar’

02-04-2017 20:07

Tory-partijmastodont Michael Howard heeft voor ophef gezorgd door te suggereren dat de Britse premier Theresa May bereid zou zijn tot een oorlog over Gibraltar. Hierin werd door hem ook een vergelijking getrokken met de Falklandoorlog. Met die oorlog sloeg Margaret Thatcher met succes de claim van Argentinië op de Falkland-eilanden af. De suggesties van de oud-partijleider komen na diplomatieke successen van Spanje. Dat land heeft er succesvol voor gelobbyd dat er apart afspraken moeten worden gemaakt over Gibraltar bij de Brexit-onderhandelingen.

De uitspraken kregen ook in eigen land direct felle kritiek. LibDem-voorman Tim Farron zei dat het onvoorstelbaar is dat “binnen een week na ‘artikel 50’ er al conservatieven zijn die een mogelijke oorlog met Europese buren bediscussiëren”. Volgens hem zijn de ‘Brexiteers’ van “juichen naar wapengekletter” gegaan in slechts enkele dagen.

‘Rotsvast in steun aan Gibraltar’

Eerste Minister Fabian Picardo van Gibraltar vindt het “onacceptabel” dat Brits-Europese akkoorden over de Brexit straks niet automatisch voor het Britse overzeese gebiedsdeel gelden, omdat Spanje er eerst zijn zegje over mag doen. Het bestuur van Gibraltar stelt dat Spanje de Europese Raad heeft gemanipuleerd, aldus de BBC zaterdag.

In de voorgestelde uitgangspunten van de EU voor onderhandelingen over de Brexit staat dat Brits-Europese akkoorden pas voor Gibraltar gelden als Madrid en Londen het hierover eens zijn.

De Britse minister Boris Johnson (Buitenlandse Zaken) heeft Picardo op het hart gedrukt dat hij kan rekenen op Londen. “Zoals altijd blijft Groot-Brittannië onverbiddelijk en rotsvast in onze steun voor Gibraltar”.

Ook de Britse minister van defensie, Fallon, zei dat zijn land “all the way” zou gaan in het verdedigen van Gibraltar en het recht van haar inwoners om deel uit te blijven maken van het Verenigd Koninkrijk.

Spaanse invloed op Gibraltar

Britse en Nederlandse troepen veroverden de rots aan de Middellandse Zee eeuwen geleden op de Spanjaarden. Bij het Verdrag van Utrecht van 1713 viel Gibraltar definitief in handen van de Britten. Spanje hoopt nog altijd dat het gebied weer onder het gezag van Madrid komt.

Veel van de circa 30.000 inwoners van Gibraltar vrezen dat de Brexit slecht voor ze zal uitpakken. Bij het referendum stemde vorig jaar 96 procent van de bevolking voor ‘blijven’. Jaarlijks bezoeken zo’n tien miljoen toeristen het gebied, dat ook onderdak biedt aan financiële instellingen, verzekeringsmaatschappijen en aanbieders van online kansspelen.

De Eerste Minister van Gibraltar moest wel toegeven dat hij in eerste instantie niet erg opgewonden was over de Brexit, met zou weinig steun in eigen land. Hij stelde echter ook dat hij zich nu wel enthousiast achter de Britse premier May schaarde.

(TPO/ANP)