Binnenland

Gemeente Amsterdam koopt panden op Wallen die gemeente Amsterdam in 2007 ook al kocht

10-05-2017 22:11

Het Amsterdamse stadsbestuur telt 11 miljoen euro neer voor een binnenkort te openen ‘stadsbordeel‘, waarvoor de gemeente Amsterdam panden heeft aangekocht van de N.V. Stadsgoed. Dit ‘stadsbordeel’ bestaat uit drie van in totaal achttien panden op de Wallen die in 2007 en 2008 in opdracht van toenmalig PvdA-wethouder Lodewijk Asscher via Amsterdamse woningbouwvereniging Het Oosten zijn aangekocht van ‘pornobaas’ Charles Geerts. Woningbouwvereniging Het Oosten betaalde toen 25 miljoen euro voor de 18 panden. Het vastgoed werd vervolgens weggezet onder de N.V. Stadsgoed, een dochteronderneming van woningcorporatie Het Oosten. De gemeente Amsterdam ondersteunde die aankoop financieel. De gemeente Amsterdam heeft nu opnieuw miljoenen euro’s gemeenschapsgeld besteed aan de aankoop van vastgoed dat in 2007 ook al met belastinggeld werd gefinancierd. Dit blijkt uit onderzoek door ThePostOnline.

Bij de presentatie van de plannen voor dit ‘stadsbordeel’ in september 2016 werd echter nog gewoon gesuggereerd dat niet de gemeente Amsterdam maar ‘maatschappelijk investeerder’ Start Foundation de grote financiële weldoener was.

Een aantal van de in 2007 en 2008 door woningcoöperatie Het Oosten aangekochte panden zijn sinds 2016 bestemd om te worden doorverkocht aan Stichting My Red Light, een coöperatie van sekswerkers. De Start Foundation, voorheen Uitzendbureau Start (commissarissen zijn onder anderen: Femke Halsema (GroenLinks) en Han Noten (PvdA)), zou daarvoor het nodige investeren in Stichting My Red Light.

Maar de hulp die ‘maatschappelijke investeerder’ Start Foundation de vrouwen van Stichting My Red Light zou geven bij de aankoop van het onroerend goed blijkt nu een wassen neus te zijn. De grote subsidiegever is namelijk de gemeente Amsterdam zelf die op 1 mei 2017 elf miljoen voor de panden neertelde, terwijl de panden ook nog diezelfde dag voor een weggeefprijs (100.000 euro per jaar) in erfpacht zijn gegeven. Niet aan de coöperatie My Red Light, maar uitsluitend aan de vastgoedtak van My Red Light, opvallend genoeg gevestigd op hetzelfde handelsadres als de Start Foundation.

De beloofde coöperatie (met winstuitkering) van sekswerkers is wel van de baan: een coöperatie werd door de gemeente te risicovol en dus niet haalbaar bevonden.. Een marktconforme huurprijs van 250 tot 300 euro per kamer per dag zal in rekening worden gebracht aan de sekswerkers. De sekswerkers zelf profiteren dus niet van deze handel in ‘ramen’ op de Wallen.

 

Lees het hele artikel: Hoe Amsterdam twee keer betaalde voor zijn stadsbordeel.