Het bestrijden van armoede moet hoger op de agenda. De overheid moet met een nationaal programma komen, want door geldgebrek komen bijvoorbeeld mensenrechten als recht op onderwijs, werk, gezondheid en huisvesting in het gedrang.
Armoede kan leiden tot een ongezond voedingspatroon, wonen in een ongezonde omgeving of het mijden van zorg. Dat stelt het College voor de Rechten van de Mens in de woensdag verschenen rapportage Mensenrechten in Nederland. De cijfers liegen er volgens de organisatie niet om. Ongeveer 2,5 miljoen mensen in Nederland zijn laaggeletterd. Veel van hen zijn langdurig arm, hebben gezondheidsproblemen en zijn minder betrokken bij de maatschappij en politiek.
Uit een belevingsonderzoek dat het college onderzoeksbureau Gfk liet doen, blijkt dat 80 procent van de mensen die zichzelf als arm beschouwen, voelt dat dit hun gevoel van waardigheid aantast. “Als mensen het gevoel hebben er niet bij te horen, kan dat leiden tot maatschappelijke onvrede en verlies van vertrouwen in instituties zoals de overheid en de rechtsstaat”, stelt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens.
Anp