‘Vernauw diversiteit overheid niet tot hoofddoekjes’

30-05-2017 18:19

De discussie naar aanleiding van de ontbrekende hoofddoekjes bij de politie in Amsterdam is nauwelijks opgedroogd, of er wordt gewoon ijskoud een witte, mannelijke informateur aangesteld. Een harde klap in het gezicht van een diverse overheid. Deze laatste misstand doet mijn toch al grote zorgen over de reikwijdte van deze discussie alleen nog maar toenemen. Het is namelijk beduidend ernstiger gesteld met de diversiteit bij de Nederlandse overheid dan wordt gesuggereerd, met alle problemen van dien.

Zo maak ik me zorgen om het grote gebrek aan Chinese verloskundigen. En over de schrijnende leemte aan mannelijke GZ psychologen van Duitse afkomst. En over het enorme tekort aan lesbische, Surinaamse docenten in het basisonderwijs. En over de schandalige ondervertegenwoordiging van Nederlanders van Indonesische afkomst in de Tweede Kamer. En over het chronische gebrek aan Polen en Britse homoseksuelen bij de politie. Om maar te zwijgen over het ernstige feit dat er geen enkele Turks-Nederlandse vrouw in het bestuur van De Nederlandse Bank zitting heeft. Of het aanstootgevende tekort aan Antillianen bij de Raad van State.

Gemarginaliseerde minderheden

En niet te vergeten de schrikbarende afwezigheid van transgenders bij het College voor de Rechten van de Mens. Of het grove ontbreken van persons of color (Chinees, Antilliaans, Turks, Ethiopisch, Roemeens, ja echt of any color) bij de Algemene Rekenkamer. Of over het ernstige tekort aan gereformeerde hoogleraren, vooral bij social study’s. En we mogen het gemis aan mannelijke Marokkaanse verpleegkundigen zeker niet vergeten. Evenmin als de gapende afwezigheid van moslims in de PO-raad. Of de onevenredige krapte aan liberaal Joodse werknemers bij de luchtverkeersleiding. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.

De Nederlandse overheid en de organen die haar vertegenwoordigen zouden verdorie een accurate representatie moeten zijn van de Nederlandse samenleving. Maar nee hoor, alle hierboven genoemde minderheden in Nederlandse komen gewoonweg niet aan bod. Een zeer kwalijke zaak. Het is namelijk een misvatting dat een samenleving gebaat is bij een neutrale, overdrachtelijk blinde, overheid. Want als al deze ondervertegenwoordigde en dus gemarginaliseerde minderheden hun identiteit niet bij deze overheid herkennen, kalft haar gezag automatisch af.

Neutrale overheid

Tijd dus voor een breed actieplan. In plaats van geïsoleerde acties zoals streven naar meer vrouwen met hoofddoekjes bij de politie, pleit ik voor een overheids-brede taskforce die garandeert dat alle minderheden in Nederland aan het einde van de volgende kabinetsperiode netjes evenredig vertegenwoordigd zijn. Alleen op die manier krijgt de overheid voldoende draagvlak onder deze minderheden en kunnen we echt spreken van een inclusieve samenleving. Want een liberale samenleving waar individuele mensenrechten en een neutrale overheid prevaleren boven identiteitsgebonden politiek, dat moeten we toch niet willen?