Omdat positief nieuws tegenwoordig ‘journalistieke verantwoordelijkheid’ heet en negatief nieuws maar slecht is voor de negatieve beeldvorming van mensen die blijkbaar hele positieve dingen doen, vandaag een goed bericht – of een ‘hoopvol’ bericht, want de censuurwet in Duitsland, die ‘haat’ en ‘nepnieuws’ wil gaan aanpakken (het verbannen van islamkritiek en zogenaamd andere haat) lijkt te gaan stranden. Leg de champagne maar alvast koud.
De Duitse advocaat Joachim Steinhöfel, waarover meer in dit recente stuk, deed gisteren na de hoorzitting van de commissie juridische zaken van de Bondsdag inzake de ‘Netzwerkdurchsetzungsgesetz’ (onder juristen ook wel: Zensurgesetz) een voorzichtige voorspelling over het lot van de wet: “er is sprake van een duidelijk ongrondwettelijke doodgeboorte”, aldus Steinhöfel.
Zeven van de tien experts verklaarde de wet in zijn huidige versie ‘ongrondwettelijk’, ‘in strijd met het Europees recht’ en een ‘ernstige schending van fundamentele mensenrechten’. En:
“De wet zal stranden in Karlsruhe, bij het Constitutionele Hof. Het Hof niet zal toestaan dat Facebook wordt gedwongen om een rechter van de vrijheid van meningsuiting te zijn, zonder bemoeienis van de rechtstaat. Deze wet bedreigt de vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en is ongrondwettelijk.”
Volgens Steinhöfel is de wet hiermee ‘onherstelbaar’. Hij noemt het bovendien ‘een schande’ voor de minister van Justitie. Met name toen werd onthuld tijdens de hoorzitting dat Wit-Rusland, de laatste dictatuur van Europa, interesse had getoond voor de censuurwet, en ook andere landen die niet bepaald ‘loepzuivere democratieën’ zijn. ‘Dit is het spanningsveld waarop Heiko Maas zich in zijn strijd tegen ‘Hetze’ – opruiing – beweegt’, aldus Steinhöfel.
Eind volgende week vindt de laatste sessie van de hoorzitting plaats. ‘Zonder de druk van de fractievoorzitters, zoals die van de CSU, die nu compleet tegen de wet is, op de parlementsleden is de censuurwet zo goed als dood’, aldus Steinhöfel.