Nederlandse journalisten krijgen steeds vaker te maken met intimidatie en bedreigingen tijdens hun werk. Dat blijkt uit het rapport Een dreigend klimaat, dat voormalig ombudsman Alex Brenninkmeijer maakte in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Journalisten en dat vrijdagmiddag wordt gepresenteerd.
Van de 638 ondervraagde journalisten heeft 61 procent te maken met bedreigingen. De cijfers zijn gestegen in vergelijking met acht jaar geleden, toen eenzelfde onderzoek werd uitgevoerd. Meer dan 80 procent van de bedreigde journalisten geeft aan vooral fysiek te worden geïntimideerd, 43 procent noemt juridische bedreiging als belangrijkste, gevolgd door dreiging via social media (23 procent), zo schrijft Trouw.
Journalisten zijn vooral de klos als ze schrijven over gevoelige onderwerpen als moord- en oplichterspraktijken, kindermisbruik, de islam, Wilders en Erdogan. De daders zijn vaak gewone burgers, maar ook persvoorlichters, politici en burgemeesters worden als dreigers genoemd. De impact van de dreigingen is doorgaans groot. Meer dan 40 procent van de journalisten wordt voorzichtiger in de berichtgeving en schrijft terughoudender, aldus het onderzoek.
Download hier het factsheet (PDF).
Anp