In Duitsland zijn de meningen sterk verdeeld over de nieuwste campagneposter van de ‘rechtspopulistische’ AfD waarop partijvoorzitter Frauke Petry met haar pasgeboren zoontje, Ferdinand, te zien is. Ook binnen de AfD is discussie ontstaan. De tekst erbij luidt: ‘En wat is uw reden, om voor Duitsland te vechten?’
Ongeveer twee maanden na de geboorte van haar vijfde kind is Frauke Petry weer terug in het openbaar. Op Twitter kopte de AFD politica, die in april 2017 aangaf geen kandidaat-lijsttrekker meer te zullen zijn: “Het is tijd om op te staan en de vlaggen voor ons land te heisen. Zodat onze kinderen een toekomst hebben”.
Es ist an der Zeit, aufzustehen und für unser Land Flagge zu zeigen.
Damit unsere Kinder eine Zukunft haben.#TrauDichDeutschland #AfD * pic.twitter.com/momTAKwZRB— Frauke Petry (@FraukePetry) 24 juli 2017
Maar de publicatie van het beeld veroorzaakte deze week massale kritiek. In het Duitse politieke landschap is het algemeen beschouwd een taboe om je eigen kroost te gebruiken voor een campagne. Tot een van de weinige uitzonderingen behoorden rond 2002 Ulrich Marseille van de Schill-partij en in 1996 de latere bondspresident Christian Wulff (CDU). Echter, de meeste politici schermen hun eigen kroost af voor het publiek.
Ondanks de kritiek op de foto staat Petry achter de poster met haar zoon. Dit werd maandag bevestigd door haar woordvoerder. Maar de poster zal niet te worden gebruikt voor de algemene verkiezingen in de officiële campagne van AfD. “Frauke Petry is meer dan een professionele politica, ze is een moeder van vijf kinderen die vechten voor hun land”, zei Thor Kunkel, creatief directeur van het AfD, die de poster ontwierp. “Eigenlijk wilde de partij zo’n 1000 of 1200 stuks afdrukken. Nu zullen het er 2000 zijn. Door de overweldigende respons.” De algemene kritiek is dat ‘de rechtspopulisten met het oog op de komende algemene verkiezingen en de afnemende polls (rond 8 procent van de stemmen) werkelijk alle middelen inzetten om stemmen te krijgen’.
Een twitterbericht luidde: ‘Ein Babybild wäre nicht schlimm. Dafür gibt es Models. Aber sie zehrt hier ihr Kind in die Öffentlichkeit. Für politische Zwecke.’ (Een foto van een baby is niet erg, daarvoor heb je modellen. Maar zij gebruikt hier haar eigen kind in de openbaarheid, voor politieke redenen). Maar steunbetuigingen zijn er ook.