We hebben het nog maar even extra gecheckt bij de rechtbank in München, die veroordeling tot zes maanden cel en 100 uur schoffelen van Michael Stürzenberger voor het bekritiseren van de islam op Facebook het plaatsen van een plaatje met daarop nazi-symbolen op Facebook dus het schuldig maken aan ‘verspreiding van propaganda voor anti-constitutionele organisaties’.
Niet dat we zijn eigen beweringen niet vertrouwen of denken dat PI-News en Compact Online nieuws verzinnen (al zijn de critici over laatst genoemd medium niet bepaald lovend, ‘bruine site’ is zo ongeveer het mildste oordeel), maar wel omdat de rest van de Duitse media er dus met geen letter over lijken te hebben geschreven.
Welnu: het verhaal klopt. Een mailtje naar de persdienst van de rechtbank in München was voldoende:
“I confirm the sentence of 6 months of imprisonment on probation and 100 hours of communitywork for propaganda of anti-constitutional organisations”
Aldus Monika Andreß, Pressesprecherin van het Amtsgericht München, als antwoord op de vraag of het klopt dat Stürzenberger inderdaad is veroordeeld.
Dát kan dus in elk geval niet de reden zijn voor gezamenlijke Duitse media om er over te zwijgen. De feiten kloppen, de rechtbank liegt niet.
Toch lijkt de pers in Duitsland er niet over te schrijven. Waarom niet? Omdat het een beruchte islamcriticus is? Omdat hij ooit een politieke partij (Die Freiheit) heeft opgericht wat in Duitsland werd gezien als een soort fascistische partij?
Je zou denken dat een voorwaardelijke veroordeling tot maarliefst zes maanden cel van een journalist, wat je ook van die journalist vindt, gewoon nieuws is. Zelfs als je concludeert dat zijn veroordeling helemaal niets met islamkritiek heeft te maken, al wordt dat erg moeilijk gezien de context, maar wel terecht is omdat je in Duitsland nou eenmaal niet zomaar nazi-symbolen mag afdrukken, dan nóg is zes maanden voorwaardelijke celstraf en 100 uur werkstraf zo’n zware straf dat het alsnog nieuwswaardig is.
Maar er wordt dus helemaal niet over bericht. Afgelopen vrijdag is hij veroordeeld, sinds die tijd hebben alleen wat Duitse, als politiek-incorrect danwel populistisch bekend staande, online alternatieve media er over geschreven (waaronder PI-News, de site waar Stürzenberger zelf voor schrijft). In Polen schreef een columnist van een als ‘nationalistisch’ bekend staande tabloid er over, enkele Tsjechische sites besteden er aandacht aan, en in Nederland schreven Geenstijl en TPO er over. Verder zijn het wat bekende anti-islamitische websites als Gates of Vienna die er aandacht aan besteden.
Het blijft gissen waarom de journalistiek in Duitsland het zo laat afweten. Wellicht is het die beruchte ‘stroomuitval’ in de Duitse journalistiek, of misschien is het nog te vroeg voor media om er over te berichten. Stürzenberger gaat in hoger beroep en ondanks zijn veroordeling blijft hij gewoon vrij man. Bovendien is de integrale tekst, de uitspraak van de rechter, nog niet voorhanden, wat een nieuwsbericht hierover al minder interessant maakt. Al zou je toch zeggen dat er ook journalisten van gevestigde media bij dat proces aanwezig moeten zijn geweest afgelopen vrijdag die de tekst van de rechter kunnen reproduceren.
Wat missen wij hier? Begrijpen we misschien te weinig van het Duitse recht? Worden er daar aan de lopende band mensen tot zes maanden veroordeeld voor het plaatsen van historische foto’s op Facebook?
Vast niet, maar bekend is wel dat ze in Duitsland serieus heel streng zijn op vrijwel alles wat ook maar iets met ‘nazi’ te maken zou kunnen hebben. Zo is er wel eens een twitteraar veroordeeld tot 900 euro boete omdat hij een andere twitteraar uitschold voor ‘nazi’. En voor veel Duitse media staat Stürzenberger niet bepaald bekend als kwaliteitsjournalist, laat staan dat ze hem een podium willen bieden om zijn anti-islamitische standpunten uiteen te zetten.
Of zou het hier dan toch een doofpotachtige, op z’n minste doodzwijgende, zaak van politiek-correcte media betreffen? We willen niet meteen die conclusie trekken, nog niet in elk geval. Maar om nou te zeggen dat de Duitse mainstream media in deze zaak het grote voordeel van de twijfel hebben, nee.
Lees ook: Duitse journalist tot 6 maanden veroordeeld wegens islamkritiek op Facebook.
Lees ook: Er ligt iets vreselijk te rotten in de Duitse staat.