Op Sint-Maarten zijn plunderingen geweest. Dat bevestigt luitenant-ter-zee Egbert Stoel op NPO Radio 1. Hij is vanaf het Maritiem Hoofdkwartier op Curaçao betrokken bij de noodhulp. Stoel kan niets zeggen over doden en gewonden in het Nederlandse deel van het eiland.
“Het openbaar bestuur heeft nog geen grip op wat er gebeur”, zei Stoel. Vooral het gebrek aan communicatie maakt de situatie moeilijk. Hij kon niet bevestigen dat er mensen met wapens rondlopen zoals door sommige eilandbewoners is gemeld.
Ongeveer veertig marechaussees zijn op Sint-Maarten, Sint-Eustatius en Saba om de lokale agenten te helpen. Veel gebouwen op Sint-Maarten zijn beschadigd. Op Saba en Sint-Eustatius lijkt de schade mee te vallen. Een nieuwe orkaan, José, nadert de eilanden.
De haven en het vliegveld van het zwaar getroffen Sint-Maarten zijn nog onbruikbaar, maar Stoel hoopt dat daar donderdag nog verandering in komt. Militairen zijn begonnen met het schoonmaken van de start- en landingsbaan. De hoop is dan dat aan het eind van de dag militaire vliegtuigen er gebruik van kunnen maken.
Het marineschip Zr. Ms. Pelikaan is inmiddels bij Sint-Maarten aangekomen. Dat meldde de marine via Twitter. Het schip gaat snel materiaal aan land brengen.
Aankomst Zr. Ms. Pelikaan te Philipsburg. Fingers crossed dat ze kunnen aanleggen aan een pier en het schip kunnen ontladen. @kon_marine pic.twitter.com/hMnu8HzQMj
— Peter Jan de Vin (@C_ZMCARIB) 7 september 2017
De nadering van orkaan José kan voor problemen zorgen en de hulpwerkzaamheden bemoeilijken. Als de orkaan Sint-Maarten aandoet zullen de marineschepen uit de buurt van het eiland moeten zijn. ,,De schepen moeten uit het pad van de orkaan blijven”, zei Stoel.
ANP