Reportage

D66-leden lopen in Amersfoort slaafs achter de partijleiding aan

14-10-2017 15:15

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over de Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.

 

Thierry Baudet riep deze week zijn aanhangers op D66 te app-en om te klagen over de voorgenomen afschaffing van het raadgevend referendum. In het deze week gesloten regeerakkoord wordt immers afgesproken de wet op het raadgevend referendum in te trekken. Volgens een medewerker van de Tweede Kamerfractie van D66 zijn er zo’n 7000 app-jes binnengekomen. Het niveau van de app-jes was niet erg hoog, weet hij te vertellen: ‘als je vroeg wat hun vraag was, bleken ze die niet te hebben. Ze hadden alleen gedaan wat Thierry had gevraagd’.

Hoe slaafs de aanhangers van het Forum voor Democratie achter Baudet aanlopen kunnen we op basis van dit verhaal niet goed vaststellen. Er is geen tweede bron die dit alles bevestigt en misschien is het wel gewoon D66-campagnepraat. Uw verslaggever hoorde dit verhaal vrijdagavond bij een D66-bijeenkomst in Amersfoort, waar de leden geïnformeerd werden over het regeerakkoord. Op basis van deze bijeenkomst kunnen we wél vaststellen dat D66-leden slaafs achter de eigen partijleiding aanlopen.

Leden niet informeren

D66 heeft in drie dagen een grote bijeenkomst uit de grond gestampt om de leden te informeren over de inhoud van het regeerakkoord: een onleesbaar, langdradig en gedetailleerd document van 40.000 woorden (ruim 50 keer de lengte van het stuk wat u nu leest). Voor leden van coalitiepartijen is het relevant de inhoud ervan te kennen. Dat is dan ook het meest opvallend aan deze avond: de inhoud van de speech van Alexander Pechtold gaat niet dieper op het akkoord in dan een gemiddelde krant. Leden hadden dus ook gewoon de media kunnen volgen in plaats van naar Amersfoort te komen.

Optimaal leden informeren, dat is de bedoeling van deze bijeenkomst niet. Alles draait hier om het controleren van het beeld: er moet een eensgezinde indruk worden gemaakt. Meerdere D66’ers benadrukken dat het akkoord heel goed valt bij de eigen achterban. Dit blijkt uit opinie-onderzoek. Die stelling is geen campagnepraat, weet de voorlichter, maar of het opinie-onderzoek deugt weet hij niet. D66 probeert de beeldvorming onder controle te houden met een wel heel hoog communicatie-budget. Medewerkers vrijmaken om vragen te beantwoorden, advertenties in landelijke dagbladen, een ingelaste avond voor honderden mensen: niets is D66 te gek.

Progressief met christenen

D66 is erg blij dat het akkoord zo progressief is, vertelt Pechtold. Welkom in de feitenvrije politiek, waar iedereen begrijpt dat een akkoord met CDA en ChristenUnie niet extreem progressief kan zijn. Bij D66 klappen de leden desondanks hun handen blauw voor dit idee. Ook uit het publiek komt het ene na het andere partijlid met prijzende woorden: een vrouw weet te vertellen dat het akkoord 80 procent van het D66-verkiezingsprogramma realiseert. Pechtold is daarmee in zijn nopjes en vindt het akkoord op geen enkel punt onvoldoende. Het afschaffen van het referendum is wat D66 betreft dus prima.

De leden mogen een uur lang vragen stellen. Ook hier is de partijcontrole optimaal. Weliswaar kan iedereen het woord voeren, maar niemand kent het akkoord zo goed als Tweede Kamerlid en mede-onderhandelaar Wouter Koolmees, die altijd een technisch antwoord klaar heeft. Het komt er eigenlijk op neer dat heel veel zaken in het akkoord heel ingewikkeld zijn. Je kunt wel tegen de verhoging van het lage BTW-tarief zijn, maar het totale plaatje geeft een heel ander beeld, meldt Koolmees, die vervolgens een nauwelijks te reproduceren verhaal afsteekt. De zaal klapt er gewoon voor. Voor vervolgvragen is geen tijd.

Leden hoeven geen ja te zeggen

Het meest verstorende element komt van een lid die vraagt waarom de leden geen goedkeuring moeten geven aan de kabinetsdeelname zoals in 2003. Een partijbestuurder rent het podium op om te vertellen dat dat niet conform het huishoudelijk reglement is. De fractie gaat over kabinetsdeelname. De zaal begint meteen te klappen en de discussie is gesloten. De vragensteller krijgt geen kans nog te reageren terwijl er geen antwoord op zijn vraag is gegeven: waarom vond D66 het ledenoordeel in 2003 wel belangrijk en nu niet?

Een andere vragensteller meldt een paar minuten later dat er ‘erg veel klapvee’ in de zaal zit. Een D66-statenlid vertelt me echter dat de aanwezigen klappen uit overtuiging. Zou het? Niemand kent het akkoord goed genoeg om te kunnen controleren of de antwoorden van Koolmees en Pechtold volledig zijn. Vragen stellen is toegestaan, maar discussiëren over de antwoorden niet, al is de kans sowieso klein dat leden een weerwoord hebben op de technocratische details van Koolmees. Veel meer dan klappen kunnen de leden niet.

Het levert allemaal zeker eensgezinde plaatjes op. Maar of de leden echt blij zijn met dit regeerakkoord, dat bewijst het zeker niet.

 

Steun de verslaggeving van Chris Aalberts via crowdfundingplatform Voor de Kunst, voor meer verslaggeving over de Haagse en lokale politiek in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. Doneer hier.