De Frankfurter Buchmesse geldt al jaar en dag als het paradepaardje voor Duitsland, de plek waar de vrije uitwisseling van meningen plaatsvindt. Mensen van over de hele wereld komen erheen. Een van de belangrijkste culturele evenementen is nu het slachtoffer geworden van een bekrompen en intolerante strijd tegen “rechts”. Al de hele week is het grimmig, vrijdag kreeg een muziekuitgever bij een stand van de rechtse uitgever ‘Junge Freiheit’ een vuistslag van een linkse bezoeker/demonstrant. De gemeenschappelijke stand van Manuscriptum werd donderdag belaagd en alle boeken en promotioneel materiaal werden beschadigd of gestolen, foto’s ervan werden op Facebook en Twitter geplaatst. Ook werden debatten verstoord en gecanceld wegens te onrustig. Pas zaterdagavond werden linkse demonstranten uiteindelijk door politie van het terrein verwijderd.
De beursvereniging had vooraf opgeroepen tot een actief debat en wilden optredens langs het hele politieke spectrum toestaan ‘in het kader van de vrijheid van meningsuiting, die voor ons niet relativeerbaar is’, aldus de vereniging. Maar beveiliging en politie waren niet geregeld. De organisatie had stands van verschillende politieke kleur zelfs in de buurt van elkaar gepositioneerd. Tegenover de ‘Junge Freiheit’ stonden bijvoorbeeld de hipsters, Indie-uitgevers en Queer-tijdschriften. Schuin tegenover de rechtse uitgeverij Antaios deelde de extreem-linkse Amadeu-Antonio-Stiftung flyers uit ‘tegen rechts’. Der Spiegel vroeg hen wat er aan de hand was. ‘Met de rechtse uitgevers valt niet te praten. Hun wereldbeeld is zo gesloten, daar kom je niet meer in.’ Let ook even op de ‘Die Linke’ activist die roept ‘Heil Merkel!’ in onderstaand YouTube filmpje.
Der Spiegel spreekt zondagochtend van ‘een escalatie’, maar ze melden niets over de vernielingen van stands. Wel dat het boek ‘Mit Linken leben’ (Leven met Links) van schrijvers Martin Lichtmesz en Caroline Sommerfeld dat zaterdag zou worden gepresenteerd in Hal 4, werd verstoord ‘door links-autonomen’. Een organisator van de Buchmesse zou met de auteurs spreken in bijzijn van publiek. Kleine groepen uit het publiek scandeerden “Haat heeft geen boodschap”. “Houd je mond,” klonk het terug. Onder aan het podium hielden enkele demonstranten kartonnen borden in de lucht met: ‘Vrijheid van meningsuiting JA! Verachting voor mensen NEE!’ En: ‘Jullie zijn nazi’s. Punt.’ Daarop werden de posters door het publiek verscheurd. Er was geen politie aanwezig.
Junge Freiheit, Manuscriptum en Antaios staan bekend als rechtse uitgeverijen, met boeken als ‘Meningsvrijheid tegen politiek correctheid’, ‘De Ondergang van Duitsland’, ‘De toekomst van Traditie’ en ‘Het probleem van Immigratie’. Herkenbaar rechts, zou je kunnen zeggen.
Vervolgens ‘Manuscriptum’ werden er in de nacht van vrijdag of zaterdag boeken gestolen. Foto’s op social media laten een leeg schap zien en verkreukelde boeken, op een aantal exemplaren na. De Buchmesse was niet bereikbaar voor een toelichting. Ze hebben een statement laten uitgaan: ‘We veroordelen elke vorm van geweld’. De Buchmesse speelt zo een pijnlijke, zelfs dubieuze rol in de agressie jegens de uitgevers. Er is laat opgetreden, er zijn geen of onvoldoende maatregelen genomen (hipsters tegenover anti-immigratie uitgevers zetten is bovendien nogal naïef) en er is geen openlijke veroordeling gevolgd op de schade die is veroorzaakt.
De vraag ik wat er nu zal gebeuren. Rechtse media vragen zich nu af of publicisten, schrijvers, uitgevers en redacteuren de aanvallen en de ‘onrust’ (zoals linkse media het noemen) zullen veroordelen. Helaas is het te verwachten, zeggen zij, dat veel collega’s ervoor kiezen om ‘niet in de consensus te worden gestoord’.
Die sukzessive Beschränkung der Meinungsfreiheit: Ein Kommentar zur #fbm17 von Karlheinz Weißmann https://t.co/z5c666XWkN
— Junge Freiheit (@Junge_Freiheit) 14 oktober 2017
Die #FBM17 beseitigt unliebsame Bücher: vorgestern wir, gestern Manuscriptum, heute wieder wir. Völlig grotesk – und unnütz. Wir bleiben selbstverständlich. Da können die ihr lächerliches Spiel noch bis Sonntag spielen. Not yet, Kameraden, not yet! pic.twitter.com/TXC3vkKLng
— Verlag Antaios (@Verlag_Antaios) 14 oktober 2017