Bert Ruitenbeek uit het Utrechtse Hooglanderveen heeft een hardloopwedstrijd in de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang gewonnen. Een ‘ervaring om nooit te vergeten’. Maar misschien ook wel een uiterst controversiële ervaring, Bert. Eerder ageerde Noord-Korea expert Remco Breuker in Pauw tegen dit soort toerisme.
Ruitenbreek zegt over zijn uitje tegenover het AD vandaag, “In september was ik me aan het oriënteren op een vakantie, en kwam Noord-Korea plots voorbij. Het land heeft me altijd al getrokken.” Zo kwam hij terecht bij precies zo’n hardloopwedstrijd die Breuker eerder fileerde, alleen liep Ruitenbreek daar dan nu de 10 kilometer.
Schakelen we over naar de betreffende uitzending met Breuker. Die verklaart daarin dat dit soort toerisme helpt het beeld van ‘de Grote Leider’ te bestendigen. “Wat zij zien is: je loopt mee in het stramien van het regime. Je houdt je aan de regels.”
Meedoen met het regime is dus, volgens Breuker, laten zien dat ‘zelfs’ Westerlingen meegaan in de opzet die het regime voor het land uiteen heeft gezet.
Winnaar Ruitenbreek viel bij de Noord-Koreanen zo in de smaak dat “ze hem na afloop vroegen vooral terug te komen voor de volgende editie van de marathon.” Breuker zei over de marathon Pauw, “Duizend Westerlingen lopen mee [..] het is heel goede propaganda.”
“In het westen denken we allemaal dat die mensen allemaal straatarm zijn, maar het tegendeel is waar. Ik liep tussen gebouwen van 150 á 200 meter hoog”, zegt Ruitenbreek die onbekend lijkt te zijn met Roemenië onder Ceausescu.
Ook de gidsen die hem de hele reis (verplicht) vergezelden, waren opener dan Ruitenbreek verwachtte, zo lezen we nog, “De hele reis is me in dat opzicht eigenlijk meegevallen.”
Breuker vertelde over het enthousiasme onder Noord-Koreanen dat zelfs het publiek spelen in de stadions ‘corvee’ voor de bevolking was. Een schril contrast met de rooskleurige wereld die de Hooglandervener neerzette, die noemde het land “veel moderner dan wordt gedacht.” Remco Breuker kon ons over het ‘moderne’ land echter vertellen dat het massale parades kent die door mensenrechtenbewegingen als kinderarbeid worden gezien. Parades waar, als de dag naderbij komt, de jeugd 12 tot 14 uur per dag voor moet oefenen. Gidsen, schoolkinderen en toeschouwers gedrild door en voor een Staloinistisch-Communistisch regime.
Zo bezien is het geen wonder dat het Noord-Koreaanse regime bij monde van hun gidsen graag nog een keer ziet. “Heel goede propaganda.”
How about 60 days no people in concentration camps? https://t.co/9m4YHvs61C
— Remco Breuker (@koryoinleiden) November 9, 2017