Een grote meerderheid (63 procent) van de Duitsers betreurt het falen van de Jamaica-onderhandelingen en wil nieuwe verkiezingen, aldus een een peiling van DeutschlandTrends. Daaruit blijkt ook dat het verkiezingsresultaat maar weinig zou veranderen. 57 procent van de burgers betreurt het dat een Jamaica-coalitie van CDU/CSU, FDP en de Groenen niet tot stand is gekomen. 31 procent is echter verheugd dat het niet gelukt is. Bijna een derde van de mensen ziet een minderheidsregering wel zitten.
Over de schuldvraag: naar de mening van 32 procent van de respondenten is de FDP in de eerste plaats verantwoordelijk voor het falen van de gesprekken. 18 procent vindt dat de CSU de primaire verantwoordelijkheid draagt en 15 procent ziet de verantwoordelijkheid vooral bij de Groenen, 9 procent bij de CDU.
Christian Lindner krijgt het nu overal in de media op zijn bordje. Een interview op zender ZDF (zie hieronder) met Mariette Slomka toont een hoop irritatie. Sommige journalisten kunnen hun woede nauwelijks temmen. Een paar duidingen: ‘De grote verliezer’, de ‘onverantwoordelijke’, ‘verkennende gesprekken gebruikt om de politiek te ‘Haideriseren’ (naar FPÖ-voorbeeld)‘, ‘hardheid in het buitenlandbeleid toont het doel: vissen aan de rechterkant van de Unie richting de AfD’, ‘zijn voorbeeld is de Oostenrijker Kurz’, ‘een plastic-politicus’, ‘wie de nieuwe boeman is staat vast’.
“Als het verenigde links met zoveel woede over Lindner heen valt, dan heeft hij vast iets goeds gedaan,” schrijft de conservatief-liberale krant Tichy’s Einblick. Historicus Rainer Zitelman schrijft in die krant verder: ‘Lindner is strikt genomen geen ‘links-liberaal’ – de enige liberalen die door links worden geaccepteerd – en wordt dus als ‘vrije markt-radicaal’ of ‘rechts’ beschouwd. (…) Lindner wordt nu verguisd door de linkse media omdat hij zich verzet heeft tegen de linksgroene consensus, waartoe Angela Merkel met de CDU ook behoorde.’
Lindner brak in feite met de droom van de Groenen om te regeren en die van Merkel om verder te werken aan haar plannen voor de de-industrialisatie van Duitsland, de strengere regels voor de auto-industrie. Ook het project van 12 miljard euro voor ‘Eerlijke Energie’ staat nu op losse schroeven. Lindner wilde het spel niet meespelen.
Er zijn ook andere, realistische geluiden te horen:
“Met het mislukken van de Jamaica-onderhandelingen is Duitsland een regering zonder regie, een coalitie zonder project bespaard gebleven. (…) Het was niet de wens van de kiezer om iets samen te brengen, wat duidelijk niet bij elkaar hoort.”
#Jamaika wäre das Programm der GroKo „mit ein bisschen grünem Schnittlauch gewesen“, sagt @c_lindner im Gespräch mit Marietta Slomka. pic.twitter.com/NgNDaXDxBo
— ZDF heute journal (@heutejournal) 20 november 2017