“Tell you what, while we are still seeing narratives like this in school, we are never going to change ingrained attitudes to sexual behaviour“. Het is één tweet, don’t get upset. Toch? Maar wat zegt dat tegenwoordig nog, als één persoon jammert over een afwijking van het ‘juiste narratief’? Een tweet van een gekwetste is al genoeg om een hele grondwetswijziging door te voeren, een traditie af te schaffen, een boek te verbieden. Het is fight or flight, want wat niet klopt in de ogen van de gekwetste moet wég.
Het sprookje van Doornroosje heeft niet alleen helemaal niets met ongepast seksueel gedrag te maken, maar eerder met datgene wat mensen zoals deze moeder (van de tweet hieronder) totaal ontberen: een ontwaken uit het onderbewustzijn. Kinderen smachten naar symboliek, die ze niets opdringt in kille termen maar ze laat kennismaken met eeuwenoude mythologie en dieperliggende waarheden over onze menselijke natuur.
Doornroosje wacht honderd jaar, ‘zo lang als het duurt voor de evolutie van een ziel’, lees ik in verschillende analyses van het sprookje. ‘Ze is in haar slaap onwetend over haar echte natuur, haar kracht en haar individualiteit’. Haar slaap symboliseert een waarschuwing voor allen die niet een spirituele weg in hun leven volgen en hun kansen missen om een fysieke en psychische ontwikkeling door te maken in een materiële wereld waarin die groei kan plaatsvinden. Ze moet wakker worden in dat besef.
Er zijn verschillende versies van het sprookje, dat zo’n zes eeuwen teruggaat tot de Middeleeuwen. Maar ik heb vaker gehoord en gelezen dat de kus de vereniging van masculine en feminine tegenhangers symboliseert in haar zelf. In sneeuwwitje staat hetzelfde motief symbool in haar schijndood tot de prins haar komt ontwaken. En ze zegt:
“Oh, you have come at last! I was waiting for you in my dream. I’ve waited so long!”
De man (de prins die al sinds zijn kinderjaren nieuwsgierig is naar Doornroosje) wacht en de vrouw wacht. De kus is een ‘vereeuwigde hereniging van tegenstellingen die resulteert in de geboorte van kosmisch bewustzijn’, lees ik ergens. “Then the wedding of the Prince and Rosamond was held with all splendor, and they lived very happily together until their lives‘ end.”
Maar laat Sarah Hall maar verder slapen.
Tell you what, while we are still seeing narratives like this in school, we are never going to change ingrained attitudes to sexual behaviour #MeToo #consent #mysonissix pic.twitter.com/3g4gyjifi9
— Sarah Hall (@Hallmeister) 19 november 2017