CDA-leider Sybrand Buma vindt het de hoogste tijd voor een door de overheid gecontroleerde autoriteit om het online verkeer in de gaten te houden. Het is tijd voor surveillance op het internet, zo kopt het AD dat een interview met Buma publiceert.
Volgens Buma “wordt het tijd dat Nederland zich wapent tegen de verspreiding van desinformatie uit bijvoorbeeld Rusland”. De CDA-leider waarschuwt dat ‘Rusland een koude oorlog voert op het internet’: “Het land infiltreert en beïnvloedt de publieke opinie. Daar waar destabilisatie op de loer ligt, zijn de Russen online actief.”
Opvallend genoeg lijkt ook Buma nauwelijks voorbeelden te hebben van deze zo gevaarlijke ‘beïnvloeding’ door Rusland. Wel zegt hij dat tijdens het aftreden van Jeanine Hennis “enkele honderden accounts uit Rusland #hennisdebat hebben geretweet” maar blijft het onduidelijk hoe het retweeten van hashtags precies invloed kan uitoefenen op de Nederlandse democratie.
Ook laat Buma aan het AD weten dat er “bij het Oekraïnereferendum genoeg aanwijzingen waren van Russische inmenging” en dat we “dicht tegen het weten aan zitten”. Maar wederom ontbreekt elk bewijs, of zelfs maar voorbeeld, van deze ‘inmenging’ waarvan we zo ‘dicht tegen het weten aanzitten’.
Toch vindt Buma, die als leider van een kabinetspartij duidelijk laat merken voorstander te zijn van de Sleepwet, dat er een internetpolitie moet komen. Bovendien moeten we in Nederland ook maar eens minder waarde gaan hechten aan privacy. De internetpolitie moet gaan surveilleren op internet zodat die kan achterhalen wie wat wanneer waarom twittert en de privacy op internet dus drastisch kan worden ingeperkt.
Opmerkelijk: Buma is bang er te van worden beschuldigd dat hij de vrijheid van meningsuiting wil inperken maar: “Bij vrijheid van meningsuiting hoort transparantie. Bij dergelijke berichten staat niet netjes: dit bericht komt van de Russische overheid met de bedoeling uw land te destabiliseren. Deze manier van oorlogsvoering werkt niet met tanks, maar nestelt zich in je hoofd.”
Voor de duidelijkheid: het CDA zit momenteel in de regering.