Binnenland

Tbs’ers sneller straat op uit vrees voor boete van overheid, behandelaars Mesdag-kliniek luiden noodklok

30-11-2017 10:09

Sommige behandelaars van de Groningse tbs-kliniek Van Mesdag ervaren de forse geldboetes van de overheid als zij patiënten niet tijdig met proefverlof sturen en niet binnen acht jaar uitbehandelen, als een onverantwoorde druk. Dat meldt de Volkskrant op basis van twee personeelsleden die anoniem willen blijven.

Tbs-klinieken hebben sinds vorig jaar een financiële prikkel om delinquenten met tbs sneller klaar te stomen voor hun terugkeer in de samenleving. De forensisch-psychiatrische sector wil de behandelduur graag verkorten, maar sommige medewerkers vrezen dat de behandeldruk onverantwoord is.

Tot 2010 nam de gemiddelde behandelduur in tbs-klinieken toe tot meer dan tien jaar. Het gevolg was dat steeds meer verdachten weigerden mee te werken aan persoonlijkheidsonderzoek, om zo het risico op tbs te omzeilen. Het boetesysteem moet de behandelduur van tbs’ers verkorten, zodat verdachten weer sneller gaan meewerken met persoonlijkheidsonderzoek.

Directeur behandelzaken bij Van Mesdag Harry Beintema ontkent dat de boetes zorgen voor een perverse prikkel om tbs’er eerder te ontslaan dan verantwoord is. “Wij vertalen de prikkels niet door naar individuele behandeltrajecten. Dat de interne druk groot zou zijn, herken ik niet”, zegt Beintema in de Volkskrant.

Ook het ministerie van Justitie en Veiligheid bestrijdt dat de boete pervers uitwerkt: “Verlof wordt alleen verleend als de behandeling en veiligheid dit toelaten en is alleen mogelijk na uitvoerige beoordeling.”

Anp

 

 
Helaas: deze aanbieding is verlopen, maar probeer deze boeken eens