De SGP heeft goed nieuws. De SGP-voorlichter laat vrijdagavond via Twitter weten dat het aantal Amsterdamse SGP-stemmers groeit. De laatste Tweede Kamerverkiezingen kwamen er ruim 600 stemmen uit Amsterdam, weet Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf te vertellen. Hij is deze avond daarom naar Amsterdam gekomen met de rest van de SGP-fractie: Kees van der Staaij en Roelof Bisschop. Het blijkt een unieke gebeurtenis want nooit eerder kwam de voltallige SGP-fractie naar de hoofdstad. Hoog bezoek dus.
Druk wordt het niet: er zijn zo’n twintig personen, maar we kunnen ook zeggen dat dit juist een enorme opkomst is omdat de SGP in ‘Groot-Amsterdam’ maar 35 leden heeft. Wat er allemaal onder ‘Groot-Amsterdam’ valt is onduidelijk, maar Zaanstad hoort daar in ieder geval wél bij. De leden en andere geïnteresseerden zijn vanavond naar het Charity’s House in Amsterdam Zuidoost gekomen: een multifunctioneel gebouw waar veel kerkgenootschappen zalen huren. ‘Meer kerkgenootschappen dan op de Bible Belt,’ verzekert de SGP-voorlichter me.
De SGP is de meest religieuze partij van Nederland en dus begint de avond met een lezing uit de Bijbel. Ook is er een korte overdenking. Er komen meerdere christelijke thema’s aan de orde zoals abortus en zondagsrust. Ook het einde is religieus: er is een gebed door een voorganger van een hier gevestigde kerk. De voorganger ‘had nooit gedacht dat de SGP naar Amsterdam zou komen’. Hij heeft gelijk: in Amsterdam had eigenlijk niemand dat verwacht. We staan in een kring, houden elkaars hand vast en vragen om Gods zegen. Kees van der Staaij houdt mijn hand stevig vast.
Er is hier een zeer opvallende, doch onbekende spreker. Hij komt direct na de lezing uit de Bijbel aan het woord. Zijn naam wordt kort genoemd, maar het gaat te snel om deze te kunnen noteren. Zijn voornaam is Dirk, hij draagt een bril en hij heeft een net pak aan. Uw verslaggever denkt te horen dat hij de lijsttrekker in Amsterdam is. Later twijfelt uw verslaggever of hij het goed heeft gehoord. Dit is illustratief voor de onduidelijke situatie rond de SGP in Amsterdam. Doet de SGP in maart mee aan de gemeenteraadsverkiezingen? En zo ja hoe?
Dirk is positief over het Amsterdamse beleid in het sociale domein en op het gebied van duurzaamheid. De SGP heeft ook nog wel wat wensen. Het is erg druk in Amsterdam door alle toeristen, meldt Dirk, die hier een reden in ziet een collectieve rustdag in te voeren. Enigszins verrassend zou dat niet wekelijks maar maandelijks moeten zijn. Meer vrije zondagen acht de SGP in Amsterdam kennelijk niet erg haalbaar. De SGP wil in Amsterdam ook meer vervoer over het water en minder coffeeshops. Ook heeft de partij ideeën over de woningmarkt.
Ook de Amsterdamse ChristenUnie-lijsttrekker Don Ceder is aanwezig. Kees van der Staaij vertelt dat het komende week ‘Week van het Leven’ is: een actieweek tegen abortus. Er is ook een ‘Mars voor het Leven’ en daar doen de SGP en Don aan mee. Don zal wel moeten, want het zal de ChristenUnie veel moeite kosten om in maart een Amsterdamse raadszetel binnen te slepen. Don heeft enige bekendheid vanwege zijn strijd tegen malafide incassobureaus en lijkt een achterban in Amsterdam Zuidoost te hebben. Maar of dat voldoende is voor een zetel, daar twijfelt iedereen aan.
In Amsterdam is er maar één christelijk raadslid: de CDA’er Diederik Boomsma. Die zou volgens een aanwezige ook nog eens katholiek zijn. De ChristenUnie heeft al meerdere keren geprobeerd in de raad te komen, maar faalde keer op keer. De SGP-aanhang is veel te klein om een zetel te kunnen halen. Hoorde uw verslaggever nou goed dat de SGP toch meedoet?
De SGP hoopt duidelijk op samenwerking met de ChristenUnie. Misschien kan in de eenmansfractie van Don straks een commissielid van de SGP zitten, zo suggereert een aanwezige. Er schijnt een vrouw (!) te zijn die er wel interesse in heeft. Toch is al snel duidelijk dat dit er niet in zit: de kieslijst en het programma van de ChristenUnie zijn al vastgesteld en daarbij is niets afgesproken over een gezamenlijke lijst. In theorie is dat nog te wijzigen, maar de ChristenUnie is dat niet van plan. De SGP heeft dus hooguit de macht om met haar deelname de ChristenUnie wellicht van een paar honderd stemmen te beroven. Dat zou Don zijn zetel kunnen kosten.
Don wil dus best samenwerken, zegt hij, maar het is onduidelijk wat hij de SGP te bieden heeft. Niet zo gek dus dat de SGP suggereert dat de partij toch zelfstandig meedoet. Misschien gaat de ChristenUnie nog bewegen.