De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zit in de problemen. Onlangs bleek dat de organisatie door tegenvallende reclame-inkomsten van de STER zit met een gat van 60 miljoen euro in 2019. Mediaminister Arie Slob (ChristenUnie) is niet voornemens dat aan te vullen, zei hij onlangs. Maar er is meer aan de hand: want waarom is de kwestie niet besproken aan de formatietafel? SP Kamerlid Peter Kwint vroeg Slob om opheldering. En deed dat dinsdag opnieuw. Wat wil het geval?
De accountants van Ernst & Young stuurden op donderdag 5 oktober op verzoek een rapport met de zorgwekkende cijfers naar het ministerie van Onderwijs. Sander Dekker (VVD) – inmiddels minister voor Rechtsbescherming – zwaaide daar toen nog de scepter als staatssecretaris voor Mediazaken. De Tweede Kamer wist van niets. die moest het van Slob horen.
Maar: het nieuwe kabinet trad aan op donderdag 26 oktober. Waarom is het tekort in die 21 dagen die daartussen zitten niet aan de formatietafel besproken? Kwint stelde daar vragen over die dinsdag werden beantwoord. Slob: “Het formatiearchief is openbaar gemaakt. Hierin zitten afschriften van de vragen die door de informateur aan departementen zijn gesteld en de antwoorden daarop.”
Probleem, in dat archief is dus niets terug te vinden over het tekort van 60 miljoen.
Kwint ruikt bloed en stelde dinsdag vervolgvragen aan Slob. Want zijn de tegenvallende inkomsten van de STER en het te voorziene gat in de begroting van de NPO nu wel of niet besproken aan de formatietafel? En waarom heeft Dekker Kamer, demissionair kabinet én formatietafel niet ingelicht?
Kwint sluit af:
“Kunt u in een tijdlijn aangeven wanneer u over welke informatie beschikte over dit tekort en kunt u op die tijdlijn ook aangeven wanneer het ministerie beschikte over welke informatie?”
Wordt vervolgd.