De beëdigingstermijn van een nieuwe Tweede Kamer of gemeenteraad na verkiezingen groeit van acht naar dertien dagen. Dat is nodig om het kiesproces beter controleerbaar te maken en mogelijke fouten op tijd te herstellen, blijkt uit een wetsvoorstel dat zondag is gepubliceerd en waar het AD over schrijft.
Ook mogen kandidaat-raadsleden straks niet meer meer werken bij een stembureau tijdens gemeenteraadsverkiezingen, om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen.
Toenmalig minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken had naar aanleiding van onregelmatigheden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van dit jaar al maatregelen aangekondigd. Zo werden er in de kieskring Den Bosch 8700 stemmen niet meegeteld.
Een van de maatregelen is dat de uitslagen van de stembureaus voor alle verkiezingen voortaan openbaar gemaakt moeten worden via internet. Dat moet de transparantie verbeteren. Het kabinet neemt daarbij voor lief dat er ook na het onherroepelijk worden van de verkiezingsuitslag nog discussie kan ontstaan over de uitslag. Dat is nu nog de reden dat processen-verbaal na drie maanden worden vernietigd.
Een aantal jaar geleden werd de termijn voor de beëdiging van Kamerleden en raadsleden juist verminderd van 13 dagen naar 8, vanwege de wens om de nieuwe Kamer sneller bijeen te laten komen. Het kabinet wil dit nu weer terugdraaien. “Dit vermindert de tijdsdruk” en biedt ‘ruimere gelegenheid om eventuele fouten tijdig vóór het vaststellen van de uitslag te herstellen’.
ANP