De Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC) trekt de regelgeving in die zogenoemde netneutraliteit moest garanderen. Dat betekent onder meer dat providers in het land straks zelf mogen bepalen wie wat kan zien op internet en bepaalde diensten voorrang kunnen geven.
De commissieleden besloten met drie tegen twee stemmen een streep te halen door de regels uit 2015. Voorstanders van netneutraliteit hadden al aangekondigd dat niet zomaar te zullen accepteren. Ze willen het besluit aanvechten voor de rechter.
Voor Nederlandse consumenten heeft het besluit van de FCC geen gevolgen. De netneutraliteit in Nederland is wettelijk vastgelegd en ook EU-breed geaccepteerd.
De stemming liep donderdag enige vertraging op. De zaal moest om onduidelijke reden worden ontruimd, waarna agenten met honden de ruimte doorzochten. Na ongeveer tien minuten kon de zitting worden hervat. Ook buiten het gebouw was het onrustig. Daar riepen betogers op tot het vertrek van FCC-voorzitter Ajit Pai. Hij vindt dat de neutraliteitsregels een remmende werking hebben op innovatie en concurrentie tussen providers.
Anp/TPO