Binnenland

Hoge Raad: levenslange celstraffen blijven gewoon bestaan in Nederland

19-12-2017 17:38

Een levenslange gevangenisstraf is niet meer in strijd met met de mensenrechten door een nieuwe regeling van herbeoordeling en toetsing. Daarom mogen levenslange straffen in Nederland blijven bestaan. Dat oordeelde de Hoge Raad dinsdag.

Aanleiding voor het oordeel was het cassatieverzoek van de tot levenslang veroordeelde Faig B., hij zit vast voor drievoudige moord en doodslag. Het oordeel is in lijn met het onafhankelijke advies van de advocaat-generaal.

De Hoge Raad had het oordeel over de straf vorig jaar aangehouden in afwachting van politieke besluitvorming over dit onderwerp. Nu de mogelijkheid van gratieverlening bestaat en wel uiterlijk 27 jaar na aanvang van de detentie, is een levenslange gevangenisstraf niet langer in strijd met het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens (EVRM), aldus de Hoge Raad.

“Levenslange gevangenisstraf mag daadwerkelijk levenslang duren”, aldus de Hoge Raad. “Na verloop van tijd moet echter wel een reële mogelijkheid tot herbeoordeling van de levenslange gevangenisstraf bestaan, die kan leiden tot verkorting van de straf en (voorwaardelijke) invrijheidstelling.

In Nederland zitten ruim dertig mensen een levenslange gevangenisstraf uit.

B. kreeg zowel in eerste aanleg als hoger beroep levenslang voor drie moorden, doodslag en een poging tot doodslag. Hij ging in cassatie, maar dat cassatieverzoek is nu verworpen. De man werd in 2011 aangehouden nadat hij zijn ex-vriendin Nargiz (23) en haar zus (29) in hun huis in Zwijndrecht met gerichte schoten had gedood. Ook de 57-jarige moeder van de zussen kwam om het leven. De vader van het gezin raakte zwaargewond.

Na B.’s arrestatie trof de politie in zijn woning in Helmond ook nog zijn 20-jarige ex-vriendin Farida dood aan. Zij bleek al enkele dagen eerder te zijn doodgeschoten. Hij zegt dat hij handelde onder invloed van alcohol en cocaïne. Maar de rechters geloofden dat niet: B. voelde zich door zijn exen afgewezen en wilde wraak nemen.

Anp