Buitenland

Zeer waarschijnlijk krappe meerderheid voor Catalaanse separatisten

21-12-2017 22:13

Met het gewelddadige neerslaan van het onofficiële onafhankelijkheidsreferendum nog vers in ons geheugen konden de Catalanen vandaag, nog geen twee maanden later, weer naar de stembus voor regionale parlementsverkiezingen. De eerste prognoses wijzen op een mogelijke krappe meerderheid voor de separatistische politieke partijen. De prognoses zijn gebaseerd op onderzoeken van media.

Prognose kranten en eerste 30% stemmen komen overeen

De krant La Vanguardia belde met 3200 kiezers. Het resultaat daarvan wijst voor de separatisten op 67 tot 71 zetels in de volksvertegenwoordiging die 135 zetels telt. 68 zetels levert dus een meerderheid op. Prognoses vóór de stembusgang wezen op een nek-aan-nekrace tussen de separatisten en de partijen die willen dat Catalonië bij Spanje blijft horen. Er zijn 5,5 miljoen kiesgerechtigde Catalanen.

De links-nationalistische ERC, een partij die voor onafhankelijkheid is, stevent af op zo’n 34 tot 36 zetels. Aan de andere kant wijzen de polls voor de Spaansgezinde liberale Ciudadanos op 34 tot 37 zetels in het parlement. De derde partij die ertoe doet, is de separatistische JuntsxCat, die op 28 tot 29 zetels uitkomt. JuntsxCat is de partij van de weggestuurde Catalaanse leider Puigdemont, die nog steeds in België verblijft.

Met 30% procent van de stemmen geteld wordt de prognose van La Vanguardia dat de separatisten een krappe meerderheid zullen halen bevestigd. Rond middernacht wordt de definitieve uitslag verwacht.

Opkomst naar recordhoogte

De opkomst in de Catalaans regioverkiezingen is zoals verwacht hoog. Rond 18.00 uur was het percentage kiezers dat had gestemd bijna 70. Dat is al meer dan de ook redelijke opkomst van 63 procent in 2015. Uiteindelijk steeg de opkomst tijdens Catalaanse verkiezingen tot een recordhoogte van bijna 83 procent.

In opiniepeilingen voor de verkiezingsdag leken er ongeveer evenveel voor- en tegenstanders van onafhankelijkheid te zijn. Een hoge opkomst kan in het voordeel van de tegenstanders van afscheiding zijn. Zij worden al jaren geïntimideerd door Catalaanse overheden in handen van de separatisten en zijn terughoudend geworden in de politiek.

Puigdemont

De verkiezingen zijn een gevolg van het afzetten van de separatistische regionale regering van premier Carles Puigdemont. Madrid hief in oktober de autonomie van Catalonië op en nam de regio over, toen het parlement de onafhankelijkheid uitriep in een chaotisch en onwettig proces onder leiding van Puigdemont.

Zijn regering was in 2015 aan de macht gekomen. De partijen die afscheiding van Spanje nastreven, kregen toen bijna 48 procent van de stemmen. De tegenstanders van afscheiding telden ruim 50 procent, maar door het kiesstelsel verwierven de separatisten 72 van de 135 zetels.

De geboren Andalusische Inés Arrimadas García inspireert veel tegenstanders van afscheiding. Zij is van de in Catalonië opgerichte Spaanse partij Ciudadanos (Burgers). Als de partij van de 36-jarige Arrimadas de grootste wordt, komt volgens Spaanse media de Spaanse premier Mariano Rajoy dat in Barcelona meevieren, ook al is hij van een andere partij, de Volkspartij die op verlies staat.

(ANP/TPO)