50PLUS zegt zeker de helft van de steun binnen te hebben om de eerste horde te kunnen nemen voor een raadgevend referendum over de afschaffing van de wet-Hillen. De partij is fel gekant tegen wat zij de ‘aflosboete’ noemt voor huisbezitters en wil daarom een volksraadpleging over het onderwerp.
Een woordvoerder van de partij van Henk Krol zegt dat bij 50PLUS ‘over de 5000’ handtekeningen zijn binnengekomen. Het is niet bekend hoeveel de Kiesraad er zelf al binnengekregen. Uiterlijk 18 januari zijn 10.000 handtekeningen nodig om te kunnen beginnen aan de tweede fase. Daarin moet echt duidelijk worden of het referendum er komt. In die tweede fase zijn dan nog eens 300.000 handtekeningen nodig.
Krol en Tweede Kamerlid Martin van Rooijen willen de bij hen binnengekomen handtekeningen voor de Kiesraad op 18 januari zelf gaan overhandigen in Heerlen.
Om de handtekeningen te verzamelen is de website stopaflosboete.nl in het leven geroepen. Volgens Van Rooijen is er breed verzet tegen afschaffing van de zogeheten wet-Hillen en hebben mensen rekening gehouden met het belastingvoordeel.
In de wet-Hillen is een belastingvoordeel geregeld voor huiseigenaren die hun hypotheek (grotendeels) hebben afgelost. Een meerderheid in de Eerste Kamer en Tweede Kamer heeft met de afschaffing ingestemd. Om de gevolgen te verzachten, gebeurt dit niet van de een op de andere dag, maar in dertig jaar tijd.
50PLUS laat weten komende weekend ‘in twintig steden’ de straat op te gaan om een totaal aantal handtekeningen van 12.000 te krijgen ‘zodat er ook bij fouten voldoende handtekeningen resteren’. Een woordvoerder zegt verder dat 50PLUS hulp aangeboden heeft gekregen van GeenPeil, dat verantwoordelijk was voor de campagne van het Oekraïne-referendum.
GeenPeil, verantwoordelijk voor eerdere campagnes zal hun applicatie beschikbaar stellen waarmee online voor het definitieve verzoek kan worden getekend. “We zullen desgevraagd helpen met tips & tricks op basis van onze praktijkervaring”, zo laat Bart Nijman van GeenPeil weten.
— Henk Krol (@HenkKrol) 10 januari 2018
Het kabinet is ook bezig het raadgevend referendum zelf af te schaffen. Het laatste referendum waarvan zeker is dat het doorgaat, gaat over de wet die de inlichtingendiensten nieuwe bevoegdheden geeft. Dat referendum valt samen met de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.
ANP