“Als vaste gast bij De Wereld Draait Door stal Vandermeersch intussen de show. Alleen was het jammer dat hij de tv soms belangrijker vond dan de krant, zeggen redacteuren. Uit vergaderingen liep hij soms weg omdat hij naar de studio moest. ‘Zijn Bekende Nederlanderschap liep een beetje uit de hand,’ zegt Sauer. ‘Een hoofdredacteur hoort in de eerste plaats op zijn krant te zijn en niet op de tv. Dat heb ik destijds ook tegen hem gezegd.’
Op de redactie voerde de ene na de andere vernieuwing en steeds drukkere werkschema’s intussen de druk op. Het ‘korte lontje’ van de hoofdredacteur ging steeds meer opvallen. Sommigen verlieten huilend het pand, of lagen ’s nachts naar eigen zeggen ‘na te trillen’ in hun bed. In één geval zou hij een ipad naar iemand hebben gegooid.
Peter legt de lat hoog voor zichzelf, zeggen degenen die hem kennen, en verwacht dat van anderen ook. Als hij zich gehinderd voelt, is zijn radar voor menselijke zwaktes feilloos. ‘Als hij toeslaat, ben je sprakeloos,’ zegt een ex-redacteur. Tijdens het schrijven van dit stuk was bij de auteur van veertien redacteuren bekend dat zij door Vandermeersch zijn uitgescholden, geïntimideerd of vernederd, publiekelijk of privé. De meesten hebben zich daarover niet openlijk beklaagd. ‘Als het gebeurt,’ zegt een van hen, ‘slaat de schaamte op jezelf over en vergeet je het liever.’
Nabesprekingen waar buitenstaanders hun mening over de krant gaven, liepen soms uit de hand. Na een kritische analyse van journalist Menno de Galan verliet Vandermeersch volgens aanwezigen boos de ruimte, geschrokken gevolgd door toenmalig adjuncthoofdredacteur Joost Oranje, die De Galan had uitgenodigd.
Vandermeersch vat kritiek op de krant persoonlijk op, zegt Breedeveld. ‘Hij ís de krant.’
Op de vraag welke levensbeschouwing het ‘nieuwe merk’ uitdraagt, komt vooralsnog geen eenduidig antwoord. Vandermeersch wordt ‘oprecht geraakt’ door het leed van vluchtelingen, zeggen redacteuren, is tegen Zwarte Piet en pro-Europa. Maar overigens worden zijn opvattingen ‘vloeiend’ genoemd.
Aanvankelijk betichtten critici de krant van rechts populisme, tegenwoordig juist van linkse politieke correctheid. Vlak na zijn aantreden kreeg PVV politicus Martin Bosma een column, tegenwoordig ageert activiste Clarice Gargard tegen het historische onrecht van ‘wit privilege’.”
Toegegeven, bovenstaande quotes komen uit een lang artikel in HP/DeTijd (Blendle-link) dat eerder positief is over ‘het Vlaamse talent’ Peter Vandermeersch dan negatief. Maarja, quotes over een agressieve hoofdredacteur van een ‘kwaliteitscourant’ die gefrustreerd met zijn iPad gooit zijn, als het over NRC Handelsblad gaat, toch het lekkerste.