Nog steeds zitten we in een periode met slechts lichte verschuivingen. De PvdA, die half december gestegen was naar 15, is geleidelijk weer wat aan het terugzakken (nu 13).
De 6 partijen, die dicht bij elkaar staan op de 2e plaats, wisselen wat van plaats, maar de onderlinge verschillen blijven klein. (D66 staat met 16 zetels op de 2e plaats en de PvdA en GroenLinks op de 6e/7e plaats met 13 zetels).
Natuurlijk kan er de komende 2 maanden nog veel veranderen, maar als deze situatie zich handhaaft dan zullen de Gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart a.s. een nog gefragmenteerder beeld geven per gemeente dan 4 jaar geleden al het geval was (lokale partijen scoorden 28 procent en de grootste landelijke partij, het CDA, 14 procent). Daarbij zou het wel kunnen zijn dat de VVD de grootste landelijke partij wordt in plaats van het CDA als de uitslagen van alle gemeenten bij elkaar worden opgeteld.
Zo’n 42 procent van de Nederlanders vindt dat de gaswinning in Groningen op kort termijn moet worden gestopt. (pdf) Kiezers van GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren vinden dat voor ongeveer 60 procent, kiezers van de VVD voor minder dan 20 procent. Die kiezers vinden dat de gaswinning geleidelijk moet worden afgebouwd.
48 procent van degenen die vinden dat de gaswinning op kort termijn moet worden gestopt zou bereid zijn 150 euro per jaar extra aan belasting te betalen om daarmee het verlies voor de schatkist te compenseren.
11 procent beoordeelt het optreden van Premier Rutte op dit dossier positief en 52 procent negatief. Het optreden van Minister Wiebes wordt positiever beoordeeld. 20 procent positief en 26 procent negatief.
23 procent van de Nederlanders vindt het een goed plan dat de JP Coenschool zijn naam gaat veranderen, 65 procent niet. Kiezers van GroenLinks vindt 55 procent het een goed plan, 7 procent van de PVV-kiezers en 14 procent van de VVD-kiezers.