CDA Europarlementariër Esther de Lange wil opheldering van de Europese Commissie over het brandmerken van een TPO-reportage als nepnieuws. Vorige week bleek dat de EU-organisatie EU vs Disinfo – onderdeel van de East StratCom Task Force – een feitelijke reportage uit 2015 van Chris Aalberts ten onechte kenmerkte als nepnieuws.
De Lange vraagt zich af wat dit betekent voor de persvrijheid in de Europese Unie. Ook verwijst de politica naar een artikel uit De Gelderlander dat onterecht werd afgedaan als nepnieuws. Ze daagt de Europese Commissie uit dan ook maar het bewijs te leveren dat ‘Rusland op enige manier betrokken is geweest bij het maken van deze artikelen’.
De affaire houdt ook de Tweede Kamer bezig. SP Kamerlid Ronald van Raak spoorde vorige week minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren (D66) aan in Brussel verhaal te halen. Hij wil dat ze de EU duidelijk maakt dat ‘journalisten die verslag doen van politieke bijeenkomsten niet verantwoordelijk zijn voor hetgeen op deze bijeenkomsten wordt gezegd’. Volgens Van Raak is de vrijheid van journalistiek in gevaar wanneer ‘Europese organisaties verslaggevers gaan beoordelen’.
Dinsdag bleek dat ook Forum voor Democratie fractievoorzitter Thierry Baudet meer wil weten; hij stelde 84 vragen aan Ollongren.