Van de nieuwe versie van de Grote Coalitie (‘GroKo’) is niets goeds te verwachten, zegt Malcolm Schauf deze week tegen ‘Wirtschafts Woche’. De president van de vereniging voor het Duitse bedrijfsleven ziet extreme tekortkomingen in technologiebevordering en het immigratiebeleid.
“Allereerst moet men zich realiseren dat Duitsland op een kruispunt staat. We profiteren nog steeds van de politiek van vijftien jaar geleden, van de hervormingen van Gerhard Schröder. Merkel daarentegen doet niets. Of ze doet dingen die Duitsland pijn doen. In bedrijven is dat vaak ook het geval, dat CEO’s alleen profiteren van wat hun voorgangers hebben gedaan. We voelen de negatieve effectief van het beleid van Merkel nog niet. Maar we zullen het binnen een paar jaar pijnlijk merken. Sommige kiezers, heb ik de indruk willen voorgelogen worden.”
Malcolm Schauf is hoogleraar bedrijfsmanagement aan de FOM – de universiteit voor economie en management in Düsseldorf – en voorzitter van de federale vereniging voor het Duitse bedrijfsleven, de BDVB (Bundesverbandes Deutscher Volks- und Betriebswirte).
“Als ik privé met CDU-politici spreek, spreken ze kwaad over haar, maar in het openbaar hoor je ze niet. Daarom kan Merkel gewoon doorgaan zoals Helmut Kohl destijds deed. Maar dit gebrek aan ruggengraat doet het niet goed – niet in het bedrijfsleven en niet aan het hoofd van een staat.”
Over de rol van Angela Merkel in de bevordering van de Duitse economie is Schauf al helemaal niet te spreken:
“Sommige Oost-Europese landen zijn nu superieur aan ons, bijvoorbeeld op het gebied van de digitale overheid of breedband internet. Er moet veel geld worden geïnvesteerd in de uitbreiding van de glasvezelinfrastructuur. Ik hoor van middelgrote bedrijven, vooral uit landelijke gebieden, dat ze hun bedrijf moeten verplaatsen vanwege de lage bandbreedte van internet. Zelfs in sommige districten van Düsseldorf is het niet raadzaam om een IT-bedrijf te beginnen. Wat digitalisering betreft begrijpen politici de omvang van de omwentelingen gewoon niet. Er zijn geen ‘Digital Natives’ in de Bondsdag, geen mensen die trends kunnen herkennen. Bij het bevorderen van innovatie mist eenvoudigweg de politieke strategie.”
“Zolang de economie groeit zoals het nu is, zal de impact op het bedrijfsleven minimaal zijn. Maar dat zal veranderen. Economisch gezien schaden SPD-maatregelen (zoals afschaffen tijdelijk contract, red.) bedrijven, maar natuurlijk is niet alles wat economisch zinvol is op de lange termijn sociaal-politiek correct. Sociale vrede is een groot goed.”
In het conceptakkoord van GroKo staat Europa bovenaan. Er wordt gesproken over versterking van het Europees Parlement en een ‘specifieke begroting voor economische stabilisatie’. Over deze stap naar de transferunie zegt Schauf:
“Natuurlijk is het geweldig om niet alleen in natiestaten te denken. Maar je moet de economie daarvan scheiden. De EU was vanaf het begin een verkeerde constructie. Veel economen hebben daar ook kritiek op. Landen met een te hoge schuldenlast zoals Griekenland of Italië hebben geen prikkel om te hervormen als ze weten dat ze toch het ontbrekende geld zullen krijgen.”
“Waarom pleit Macron zo voor verdere communautarisering? Omdat de schulden van Frankrijk blijven stijgen. Frankrijk heeft binnenkort veel geld nodig. Veel zakenmensen en economen die ik in het buitenland spreek, zien Duitsland als een stom schaap. Niemand kan begrijpen waarom de Duitsers instemmen met deze Europese communautarisering van de schulden.”